szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Portugália újabb költségvetési kiadáscsökkentéseket jelentett be az euróövezeti államok vezetőinek pénteki találkozója előtt.

Fernando Teixeira Dos Santos pénteken újságíróknak elmondta: elővigyázatossági intézkedésként tovább erősítik a konszolidációs intézkedéseket. Az újabb megszorítások mértéke eléri a portugál GDP 0,8 százalékát és kiterjed a szociális kiadásokra és az infrastruktúra fejlesztésekre is. A tervek között szerepel új munkajogi törvények elfogadása, így például a végkielégítések összegének csökkentése is.

Elemzők szerint Portugália mindenáron igyekszik meggyőzni a piacot, hogy közpénzügyei fenntartható pályán mozognak. Az európai adósságválság rendezésének nehézségei és lassú üteme miatt jelentős nyomás nehezedik a kisebbik ibériai államra, hogy Görög- és Írországhoz hasonlóan a Nemzetközi Valutaalaphoz, vagy az Európai Unióhoz forduljon egy mentőcsomagért. A miniszterelnök, José Sócrates azonban eleddig rendre ellenállt ennek, s egy segélycsomag elfogadását nemzeti megaláztatásnak titulálta.

A megoldást a közös európai mentőalap létrehozása jelenthetné, amelyről az euróövezeti tagállamok vezetői pénteken késő délután tárgyalnak Brüsszelben. A találkozóval kapcsolatosan csökkentek ugyanakkor a piaci várakozások, miután német kormányzati források arról számoltak be, hogy a legtöbb, amit el lehet várni a pénteki üléstől az egy megállapodás a korábban Franciaországgal közösen benyújtott versenyképességi paktumról. A forrás szerint a jelentősebb kérdésekben csak a március 24-25-i ülésen születhet döntés.

A Financial Times Deutschland pénteken arról számolt be, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank "pénzügyi rést" fedezett fel a portugál költségvetési tervekben. A portugál pénzügyminiszter azonban pénteken kijelentette: ilyenről nincsen szó és a lépésekre azért van szükség, hogy "ne férhessen kétség ahhoz, hogy teljesítik idén a 4,6 százalékos hiánycélt".

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa üdvözölte a "világos és fontos" portugál bejelentést, amely szerinte segíti a lisszaboni kormányzatot, hogy véget vethessen a bizonytalanságoknak.

Az euróövezeti csúcson azonban egyes elemzők szerint megnőhet a nyomás a portugál kormányzatra, hogy pénzügyeinek stabilizálása érdekében segélyért forduljon az Európai Unióhoz. Ausztria pénzügyminisztere, Josef Pröll a Financial Timesnak adott interjúban arra bíztatta Portugáliát, hogy tanuljon Görög- és Írország példájából."Nem szabad késlekedni. Hamar döntést kell hozni: igen vagy nem" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül