szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas összegeket invesztáltak kínai vállalatok az elmúlt években Ausztráliában, az Egyesült Államokban, valamint Argentínában és Brazíliában, és nem utolsó sorban Afrikában vállalatok felvásárlására.

2005-től 2011 júniusáig kínai vállalatok 36,7 milliárd dollár (26,7 milliárd euró) értékben vásároltak fel vállalat részesedéseket Ausztráliában, 30,4 milliárd dollárt fektettek be az Egyesült Államokban, 16,7 milliárd dollárt Brazíliában és 10,7 milliárd dollárt Iránban. Latin-Amerikában összesen 44,5 milliárd dollárra rúg a kínai befektetések összértéke - derül ki az amerikai Heritage Foundation által készített jelentésből.

Szembeszökő befektetési aktivitást tanúsítanak a kínai vállalatok Afrikában: 2005 óta a kontinensen 3,25 milliárd dollárt költöttek üzletrészek felvásárlására kínai befektetők. A Shandong acélipari konszern például a Sierra Leone-i African Minerals 25 százalékos tulajdonrészének megvásárlására fordított 1,5 milliárd dollárral biztosította be vasércellátását. Az elmúlt évek legnagyobb befektetése a brit-ausztrál Rio-Tinto bányaipari vállalat 11 százalékának megvásárlása volt, amire a kínai Chinalco alumínium ipari konszern 12,8 milliárd dollárt fordított.

Az adósságszolgálati válságba bonyolódott Európa iránt egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a befektetési lehetőségeket kereső kínai vállalatok. Európa a világ legnagyobb exportőrének legfontosabb kereskedelmi partnere: 2010-ben az EU 27 tagországa 282 milliárd euró értékben importált kínai árucikkeket. Kínai vállalatok a Heritage Foundation adatai szerint 2005 óta 2001 júniusáig 45,6 milliárd dollárt fordítottak európai vállalati üzletrészek felvásárlására. Ebből 9 milliárd dollárt Nagy-Britanniában, 4,9 milliárd dollárt Franciaországban és 2,7 milliárd dollárt Belgiumban költöttek el.

©

Az idén februárban került a kínai Wanhua ipari konszern tulajdonában a magyar BorsodChem 96 százaléka 1,23 milliárd euróért. A Huawei technológiai konszern Magyarországon tartja fenn második legnagyobb logisztikai központját a világon. A kínai HNA Group légitársaság a Malévra vetett szemet, a China Railway Construction Corporation pedig az ország vasúthálózatának modernizálására pályázik. Görögországban a kínai Cosco hajózási társaság 4,3 milliárd eurós beruházási elkötelezettséggel biztosította magának 2008-ban a pireuszi kikötő konténer termináljának 35 évre szóló üzemeltetési jogát.

Németországban a Medion számítógép összeszerelő vállalat többségi tulajdonát vásárolta meg a hongkongi bejegyzésű Lenovo, 629 millió eurós befektetéssel biztosítva magának a szavazati jogot 75 százalékát. Ausztriában a XAC (Xi'an Aircraft Industry Group) a repülőgép alkatrész beszállító felső-ausztriai FACC vállalatot vásárolta meg 2009-ben meg nem nevezett összegért, és azóta már 60 millió eurót fektetett be az üzem modernizálásába.

Kína mintegy 3,2 ezer milliárd dollár (2,326 ezer milliárd euró) devizatartalékkal rendelkezik, messze a legmagasabbal a világon. Szakértői becslések szerint tartalékainak mintegy negyede áll euróban denominált befektetési eszközökből. Az euróövezeti válság eszkalálódása az euró árfolyamának gyengülése és ezzel együtt a kínai tartalékok elértéktelenedése veszélyét hordozza magában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!