szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Kérem ne nevessenek, Románia 2015-ben csatlakozni akar az euróövezethez" - mondta újságíróknak Traian Basescu román államfő csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Románia támogatja az európai integrációs folyamatot. Egy széttöredezett Európában nem hiszünk" - fejtette ki a román államfő.

Angel Merkel is az euróövezet egysége mellett foglalt állást, és cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Németország meg akarna szabadulni az euróövezet "bajkeverőitől".

"Németországnak egyetlen célja van, abban a formában stabilizálni az euróövezetet, amilyenben most van. Célunk a versenyképesség növelése, a költségvetések kiegyensúlyozása" - mondta a sajtótájékoztatón a német kancellár. Hozzátette: "Hiszünk abban, hogy az euróövezet képes teljesen visszanyerni szavahihetőségét, és ez minden egyes országra vonatkozik.

Basescu és Barroso
©

A román államfő a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy Románia szívesen látja a német befektetőket a privatizációban, és megemlített néhány konkrét tervet: egyebek mellett három fontos hőszolgáltatót, a vasúti teherfuvarozó társaságot akarj magánkézbe adni.

Basescu elmondta, hogy Németország Románia legnagyobb kereskedelmi partnere, a kölcsönös áruforgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki. Romániában Németország haramdik legnagyobb befektető, a beruházások 2010 végén 4,4 milliárd eurót értek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények