szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bukásra áll a 2013-as költségvetés - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke. A gazdaságpolitika lefelé menő spirálba kerül, ez az út nem vezet előre. A GKI Gazdaságkutató elnök szerint, ha maradnak a mostani körülmények, akkor 2014-ig sem lesz növekedés.

A magyar kormányzatok hitelessége az utóbbi tíz évben folyamatosan megkérdőjeleződik, a gazdaságpolitikai célok rendre nem teljesülnek, a 2013-as költségvetés pedig bukásra áll – mondta Vértes András, a Gazdaság. A 2008-2009-es hiány lényegében azonos a 2012-13-as hiánnyal, mivel csak az egyéni nyugdíjjárulék államosítása javította a mostani egyenleget. Az államadósság is csak a magánnyugdíjpénztári pénzek felhasználása miatt csökken.

Bolgár felár duplája

Finanszírozható az államadósság, de rendkívül magas kamatköltségekkel. Ez újabb megszorításokat vált ki a gazdaságban. Döbbenetes, hogy a bolgár kamatfelár dupláját produkáljuk, ez döntően a bizalomhiány miatt van - emelte ki a GKI vezetője. Az állam és a lakosság idén 100-150, jövőre pedig 200-250 milliárd forinttal nagyobb terhet viselnek a lehetségesnél (törlesztésben és működési költségekben).

A magyar gazdasági növekedési, fogyasztási és beruházási szempontból leszakadóban van a régiótól és az uniós átlagtól is. A jelenlegi uniós prognózis szerint 2014-re minden régiós ország eléri a válság előtti GDP-szintjét, egyedül mi nem. Emellett csak kormányzati innováció van, de egyre képtelenebb. - mondta Vértes.

A magyar végtörlesztés a sikertelen gazdaságpolitika tankönyvi példája lesz, hangsúlyozta a GKI elnöke. 370 milliárd forintnyi ajándékot kaptak azok az adósok, akiknek erre nem volt szükségük. A jó adósok távozásával a bankrendszer minden minőségi mutatója így jelentősen romlott. Az adórendszer teljesen szétzilálódott, az egykulcsos adó - most és így - pedig megbukott. Az átmeneti krízisadókból pedig tartós és diszkriminatív ágazati adó lett. "Cséfalvay államtitkár úrnak abban igaza van, hogy olcsóbb lett a magasan hozzáadott értéket előállító munkavállalók foglalkoztatása, ám elüldöztük azokat, akik őket foglalkoztatnák" - hangsúlyozta Vértes.

Nem lehetsz biztos semmi(d)ben

Lényegében nem javult a munkanélküliségi ráta; összességében van kicsi javulás, de csak a közmunka miatt. A kétharmados parlamenti többséget pedig nem sikerült felhasználni a gazdaság és állam átfogó modernizációját elindító reformok megvalósítására. A legfontosabb minőségi tényezők (pl. versenyképesség) romlanak. - véli Vértes, aki szerint a magánnyugdíjpénztárak államosítása hatalmas lyukat üt a nyugdíjrendszeren 2030 után.

A bajok gyökere a jogbiztonság hiánya, hibás gazdaságpolitika és a gazdasági kiszámíthatatlanság. "Bármikor, bárkitől, bármi elvehető, nem lehetsz biztos semmi(d)ben" - hangsúlyozta Vértes. A magyar szabadságharc és annak fertőző hatásától való félelem csak még kiszolgáltatottabbá tette az országot. A gazdaságpolitika megbukott, a kkv-k a túlélésért küzdenek, a fiatal generáció pedig tükröt tart elénk. A folyamatos lecsúszás állapotában vagyunk. A gazdaságpolitikában teljes, 180 százalékos fordulatra van szükség, ha nem lesz ilyen változás, akkor tartós vergődés vár ránk. Ilyen körülmények között 2012-14 között szinte nincs gazdasági növekedés, a lakossági fogyasztás szintje is tovább mérséklődnek, a beruházások is csökkennek, stagnálnak. Az egyensúlyi mutatóink kényszerűen megmaradnak.

Beruházások a 2003 előtti szinten

2014-ben a GDP szintje a 2006. évit talán eléri majd, a beruházások a 2000. évi szintre esnek vissza, a beruházások pedig a 2003. évit nem fogják elérni, fejtette ki Vértes, hangsúlyozva, hogy itt nem csak az elmúlt két év hibáiról beszélünk. Mindez komoly gazdasági-társadalmi-politikai feszültségeket okoz.

Vértes szerint akkor lehetne javulás, ha helyreállítanák a jogbiztonság intézményeit, a gyakorlati területen is (pl. egyéni képviselői indítványok visszaszorítása) A hitelesség visszaszerzését egy gyors EU-IMF megállapodás is elősegíthetné. Emellett elkötelezettséget kellene mutani a középtávú fiskális és monetáris politikai célok elérésében, valamint az uniós forrásokat is hatékonyan és gyorsan kellene felhasználni. "És nyilván konfliktuskerülésre lenne szükség" - emelte ki Vértes, aki szerint strukturális reformok, a bankrendszer túlterhelésének fokozatos leépítése és az oktatás, átképzés minőségének javítása is szükséges többek között az esélyeink javítására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris

Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Hivatalos: Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

Papírpalack fejlesztésébe szállt be a Coca-Cola

Papírpalack fejlesztésébe szállt be a Coca-Cola