Mit jelent a NAV-idézés? - Adózóna-ajánló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Érdemes átgondolni, milyen adózási feladatok várhatnak ránk ősztől, s persze a változások áttekintése sem haszontalan a gyorsan alakuló adózási környezetben. Azt sem árt tudnunk, hogy képviselhet-e minket más az adóhivatalban, ha idézést kapunk.

Magánszemélyként nem ússzuk meg: az adóelőleget nekünk kell kiszámolni, bevallani, na és persze befizetni is. Az Adózóna adóelőleg-fizetésével foglalkozó sorozata nem csak a magánszemély kötelezettségeit összegzi, de az egyéni vállalkozó tennivalóit is összegyűjti. Kiderül például az, hogy a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozónak kétféle adóelőleget is kell fizetnie minden negyedévet követő hónap 12. napjáig.

A nyári pihenésről visszatérve, a nagy őszi hajtás előtt mindenképpen érdemes áttekintenünk az előttünk álló feladatok listáját. Az esetlegesen szóba kerülő gazdasági események átgondolása több szempontból is fontos lehet. Ha csoportosítani szeretnénk az átnézendő feladatokat, akkor egyrészről az új Munka törvénykönyvében és az adójogszabályokban történt változásokat szükséges áttekinteni, másrészről pedig az aktuális, vagy „örökzöld” közeljövőbeli adózási feladatok közül érdemes szemezgetnünk. Az Adózóna összegyűjtötte, mely dolgokra érdemes odafigyelni szeptembertől.

Adóügyekben igen gyakran sor kerül arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyes megjelenésre idézi az érintettet. Fontos kérdés azonban, hogy az idézett személy helyett megjelenhet-e a képviselője? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy az adózót saját ügyében ügyfélként, más ügyében nyilatkozattételre, vagy esetleg tanúként idézték-e. Az Adózóna szerdai cikkéből kiderül, hogy mikor szükséges személyesen besétálni a NAV-hoz, s mikor küldhetünk magunk helyett valakit, aki képvisel minket.