szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fellendülés nagyobb hatással van a klímaváltozásra, mint a recesszió egy amerikai kutatás szerint. Ha lassul a gazdaság, az nem jelenti azt, hogy ugyanolyan mértékben csökken a károsanyag-kibocsátás, mint ahogyan a bővüléssel nőtt.

A légkörbe jutó szén-dioxid-kibocsátás világszerte nő, ha bővül a gazdaság, fordítva viszont nem tapasztalható ugyanez: a CO2-kibocsátás nem csökken olyan mértékben, mint ahogy azt recesszió idején várnák - közölték az Oregoni Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.   

Richard York és kutatócsoportja kimutatta, hogy a bruttó hazai össztermék, a GDP 1 százalékos növekedése a szén-dioxid-kibocsátást 0,733 százalékkal emeli egy főre számolva. A gazdaság teljesítményének 1 százalékos zsugorodása viszont csak 0,43 százalékkal veti vissza a légkörbe jutó CO2 mennyiségét.

Tanulmányukhoz az oregoni tudósok 1960 és 2008 között vizsgálták a GDP és a szén-dioxid-kibocsátás közötti összefüggést. A témában korábban alkalmazott modellek szimmetrikus hatást feltételeztek a gazdaság és a légkörbe jutó károsanyag viszonyában.

Az aszimmetria oka Richard Yorke szerint a gazdasági növekedés során termelt javakban rejlik. A több autó, a jobb infrastruktúra, az újonnan épült gyárak, házak vezettek a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez, a recesszió idején viszont ezek a javak nem tűnnek el, a CO2-kibocsátás ezért marad jóval a fellendülés előtti szinten.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos