Optimista hangulatban zártak az európai tőzsdék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Emelkedéssel zárták a keddi kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek. A londoni FTSE 0,7 százalékos emelkedéssel, négy és fél éves napi záró csúcson, 6339,19 ponton végzett. Frankfurtban a DAX 0,2 százalékkal 7848,57 pontra nőtt. Párizsban a CAC 0,1 százalékos napi emelkedéssel 3785,82 ponton zárt.

A legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst mutatója előzetes adatok szerint 0,5 százalékkal nőtt, 1178,55 ponton zárt, ami 2011 februárja óta a legmagasabb záró érték.

Az európai piacokon a nap nyertesei a bányászati papírok voltak, amelyek a világgazdaság fellendülésébe vetett bizalom miatt végeztek pozitív tartományban. Az egyik legnagyobb kínai gazdaságkutató intézet kedden 8,2 százalékról 8,4 százalékra emelte a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Lendített az európai optimizmuson az is, hogy két hónap után először erősödött a fogyasztók bizalma a német gazdaság kilátásait illetően.

Az európai részvényárfolyamok így június óta 24 százalékkal emelkedtek. A nagy fellendülés ellenére piaci elemzők szerint még nem jött el a piaci hossz vége. "Eljön az a pillanat, amikor a magasra törő árfolyamok már felszívják az összes pénzt, amit a piaci szereplők a részvénypiacra szánnak, és ott lesz nagy a piaci kitettség" - értékelt Andrew Cole, a Baring Asset Management elemzője, aki leszögezte, hogy ez a pillanat még nem jött el.

Az európai tőzsdezárás után nem sokkal az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 56 centes napi emelkedéssel 114,03 dolláron állt. Ugyanekkor az arany unciánkénti ára 8,25 dollárral 1663,25 dollárra nőtt.