Mi történik, ha egy halálos vírus receptjét kérjük a mesterséges intelligenciától?

A ragadós száj- és körömfájás vírus mesterséges eredete politikai téma lett Magyarországon. Nem ez az első összeesküvés-elmélet a kórokozókkal kapcsolatban: a laborban piszkált vagy valamilyen baleset folytán kiszabadult vírusokról eddig is olvashattunk. A mesterséges intelligencia fejlődése nyomán pedig szintet léptek a konteógyártók is. De vajon a biofegyverek gyártásában is segíthet az MI?

Mi történik, ha egy halálos vírus receptjét kérjük a mesterséges intelligenciától?

Egyelőre nem zárható ki, hogy nem természetes úton jött létre a száj- és körömfájás idehaza pusztító vírusa, hanem mesterséges úton állították elő – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter néhány napja a kormányinfón.

De kizárható – mondta volna Kemenesi Gábor virológus, ha politikus lenne és nem tudós. De mivel tudós, másképp fogalmazott a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója: „ennek a lehetősége tendál a nullához”. A Qubitnak nyilatkozva meggyőzően indokolta ezt: a vírus, amelyet magyarországi szarvasmarhatelepeken mutattak ki, az európai uniós laboratóriumi vizsgálatok szerint abba a típusba tartozik, amely a világon kiinduló ragadós száj- és körömfájásjárványok több mint kétharmadáért felelős, és évtizedek óta ismert.

De mi lehet a háttere annak a gyanúnak, hogy valakik valamiért pusztító ragályt küldenek a böcsületes magyar marhákra? Talán az, hogy a kutatólaborokból véletlenül kijutó kórokozó sem példátlan, és az is tény, hogy folynak kutatások a természeteshez képest veszélyesebbé tett vírusokkal. Sőt újabb és nem alaptalan aggodalom, hogy a mesterséges intelligencia (MI) képes lehet tippeket adni mindeddig ismeretlen és nagyon veszélyes kórokozók terjesztéséhez. 

Mielőtt mindezt sorra vesszük, érdemes felidézni, hogy klasszikusról van szó. Az idevágó összeesküvés-elméletek egyik legsikeresebbje évtizedeken át – vagy tán mindmáig – kiirthatatlannak bizonyult.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.