szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisi prognózisához képest borúsabb képet fest a világgazdaság idei és jövő évi teljesítményének alakulásáról a Nemzetközi Valutaalap, elsősorban néhány kulcsfontosságú feltörekvő gazdaság belső keresletének gyengesége és növekedésének lelassulása, továbbá az eurózóna elhúzódó recessziója miatt.

Az IMF kedden közétett, az áprilisi jelentést frissítő előrejelzésében kevés kivétellel az összes ország és országcsoport idei és jövő évi gazdasági növekedési ütemét 0,2-0,8 százalékponttal alacsonyabbnak jósolja. Megjegyzik, hogy a fejlődést komoly kockázatok terhelik.

A legnagyobb feltörekvő gazdaságok növekedése továbbra is elmarad a várakozásoktól infrastrukturális problémák, a külső kereslet és a nyersanyagárak csökkenése, továbbá a pénzügyi stabilitást övező aggodalmak miatt. A kilátásokat rontó tényezők közt az IMF azt is kiemeli, hogy az eurózóna recessziója mélyebb, mint korábban várták, és az amerikai gazdaság is lassúbb ütemben fejlődött, mert a költségvetési korlátozások részben semlegesítették a háztartások keresletének bővülését.

A kilátásokat bizonytalanná teszi, hogy ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed felhagy gazdaságösztönző monetáris politikájával, megfordulhat a tőkeáramlás iránya, ami visszavetheti a feltörekvő és fejlődő térségek növekedését.

A felülvizsgált jelentésben hangsúlyozzák, hogy szükség van monetáris politika stimulálására addig, amíg meg nem teremtődnek a fellendülés szilárd alapjai. Az ettől való esetleges eltérés világos kommunikációja csökkentheti a globális pénzpiacok kilengéseit – emeli ki az IMF.

Összességében a valutaalap arra számít, hogy a világgazdaság idén 3,1 százalékkal, jövőre pedig 3,8 százalékkal bővül, 0,2 százalékponttal alacsonyabb ütemben, mint áprilisban prognosztizálták.

Az eurózónában folytatódik a recesszió, az övezet hazai összterméke (GDP) az idén 0,6 százalékkal zsugorodik a korábban előrejelzett 0,4 százalék helyett, és jövőre is csak 0,9 százalékkal növekszik.

Az amerikai gazdaság az idén 1,7 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővül, 0,2 százalékponttal szerényebb ütemben, mint korábban várták.

A feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok összességében 5 százalékkal illetve 5,4 százalékkal növekszenek az idén és jövőre, az IMF 0,3 százalékponttal rontotta a prognózist.

A Közép-Kelet-Európára vonatkozó előrejelzés nem változott, az IMF az idén 2,2 százalékos, 2014-ben pedig 2,8 százalékos növekedést vár. Az orosz GDP idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő, míg áprilisban még 3,4, illetve 3,8 százalékra számítottak.

A fejlődő ázsiai gazdaságok az idén 6,9 százalékos, jövőre pedig 7 százalékos növekedést mutatnak fel. Ezen belül a kínai GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 8,1 százalékról 7,8 százalékra, a 2014. évit pedig 8,3 százalékról 7,7 százalékra szállította le az IMF.

Mindezzel párhuzamosan a világkereskedelem is csak 3,1 százalékkal bővül az idén a korábban várt 3,6 százalék helyett, ezzel szemben a 2014-re vonatkozó prognózist 5,3 százalékról 5,4 százalékra javította a valutaalap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Leghosszabb háborúját zárja le az USA, de nincs oka ünnepelni

Leghosszabb háborúját zárja le az USA, de nincs oka ünnepelni