szerző:
hvg.hu

Beszállhat az állam az uniós pályázatírásba, és a pályázóknak ingyen nyújtaná a szolgáltatást. A cél a forrásfelhasználás gyorsítása és hatékonyságának növelése, valamint a pályázatíró cégek korrupciójának visszanyesése. Pályázatírói vélemények szerint ez kommunista ötlet, és a kormány csak az irányítása alá tartozó fejlesztési ügynökség korrupciós ügyeit ellensúlyozná a piaci szereplők megvádolásával.

Az állam ingyen írhatna európai uniós pályázatokat ott, ahol kötelező a pályáztatás – mondta a napokban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Az ötletet azzal indokolta, hogy a pályázatíró oldalon komplett iparág kereskedik a pályázatokkal, és a korrupció az uniós pénzek körül is tetten érhető.

Egyelőre nehezen érthető, hogy a helyettes államtitkár mit is jelentett be ezzel, első hallásra akár a pályázatírás államosításának is tűnhet az ötlet. A piaci szereplőknek akkor sem lenne teljesen elfogadható a kezdeményezés, ha az állam ingyenes szolgáltatást nyújtó szereplőként jelenne meg a piacon, még ha nem is sajátítaná ki a területet.

Így gyorsítanának

Az ötlettel kapcsolatban a hvg.hu megkereste Csepreghy Nándort, aki elmondta, a forráskihelyezés gyorsítása érdekében a kormány több változtatást tervez az EU-s pályázati rendszerben. Az egyik jelentős változtatás az lenne, hogy egy korlátozott intézményi körben pályázatmentességet biztosítanának. A közcélú feladatot ellátó intézményeknél, mint például iskoláknál, egyetemeknél, önkormányzatoknál, költségvetési szerveknél a pályáztatás elhagyható lesz. „Ezeknek a pályázóknak egyszerűen oda kell adni a pénzt, megspórolva a pályázásra fordított időt és adminisztrációt” – mondta a helyettes államtitkár. 

©

Az EU egyébként nem szabja meg, hogy az uniós forrásokat a tagállamok feltétlenül pályáztatás útján osszák szét. A változtatásoknak ez a része még a pályázatíró cégek számára is elfogadható módosítás lenne, hiszen az összes pályázati pénz nagyjából fele jelenleg sem pályázatok útján kerül a kedvezményezettekhez. Ilyenek például a 4-es metróra, a nagy utakra vagy például a vasúti felújításokra fordított uniós források.

A piaci szereplőket érintő uniós forrásoknál azonban nem hagyható ki a pályáztatás – mondta Csepreghy Nándor. Ezért ezen a területen a Miniszterelnökség azt tervezi, hogy kialakítja az ingyenes pályázatírás lehetőségét. Ennek egyik oka a források kiosztásának gyorsítása lenne, a másik ok, hogy az uniós pénzek lehívásához a projekteknek meg is kell valósulniuk. A helyettes államtitkár szerint a pályázatírás területén bevetté vált az a káros gyakorlat, hogy a pályázatíró cégek az uniós forrás bizonyos százalékáért vállalták el a pályázatírást, ingyenesnek beállítva a szolgáltatást. Ezzel azonban éppen a projektmenedzsment költségét szívták el a projektektől, és a sikeres pályázat után sok ilyen cég cserbenhagyta a pályázókat, akik viszont nem értettek a pályázattal kapcsolatos adminisztrációhoz. Az ilyen esetek végeredménye gyakran az lett, hogy bedőlt a projekt, és az uniós forrást nem lehetett lehívni.  

A tervezett ingyenes állami pályázatírás lényege az lenne, hogy a pályázónak nem lenne más dolga, mint benyújtani a szükséges dokumentumokat, és az illetékes állami szerv feladata lenne a pályázati anyag összeállítása – magyarázta a helyettes államtitkár. Az még nem dőlt el, hogy ezt milyen és mekkora összegű pályázatoknál tennék lehetővé, mint ahogyan az sem, melyik szervezetre vagy szervezetekre bíznák a pályázatok összeállítását. A helyettes államtitkár a hvg.hu kérdésére azt mondta, az ingyenes állami pályázatírás nem lenne kizárólagos, nem tiltanák meg a pályázatíró cégeknek, hogy pályázatok benyújtásánál közreműködjenek. 

Nincs ingyenebéd

Ezzel azonban az a költség, amit eddig a pályázatíró cég finanszírozott, az államnál jelentkezik. A projektek összeállítását és azok adminisztrációját így is, úgy is el kell végeznie valakinek, ezt a munkát nem lehet megspórolni – reagált az ötletre Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. (MAPI Zrt.) vezérigazgatója. Óriási szenvedés egy pályázat összerakása és akár 7 éven keresztül történő projektmenedzsmentje, ami attól nem lesz könnyebb és hatékonyabb, ha az állam végzi – tette hozzá. 

Piaci szempontból az állam által elvégzett pályázatírás sem lesz ingyen. Így az a támogatásonként 5 százalék körüli költség (egy 10 millió forintos pályázatnál ez 500 ezer forint), amiért most a pályázatíró cég dolgozik, az új rendszerben az államnál jelenik meg. A miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint azonban az ötlet az eddigiekhez képest pluszköltség nélkül megvalósítható: a pályáztatás tervezett egyszerűsítésével az intézményrendszerben felszabaduló kapacitás átcsoportosítható lesz, másrészt uniós forrásokból is finanszírozhatóak az ilyen költések.

A MAPI Zrt. vezérigazgatója szerint az ingyenes állami pályázatírás legfeljebb a kis összegű, például 5-20 millió forintos pályázatoknál lenne indokolt. Ezeknél az ügyeknél valóban ésszerűbb lenne, ha csak a szükséges adatokat és a cégpapírokat kérnék el, a többit a hatóság intézné. Például egy vállalkozó esetében, aki azért pályázik, hogy traktort vagy más munkaeszközt vegyen a vállalkozásához.

2012. szeptember 7. - Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetőjének beszéde az ügynökség figyelemfelkeltő installációjának bemutatóján Miskolcon
©

Hárít a kormány?

A hvg.hu olyan piaci véleménnyel is találkozott, hogy a pályázatírók korrupciója, amivel a helyettes államtitkár megágyazott az ingyenes pályázatírás ötletének valójában a korrupt jelző áttolása az államról a piacra, vagyis egyfajta mosakodás a kormányzat részéről.

Van is miért mosakodnia a kormánynak. Hétfőn Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, folyamatban lévő rendőrségi ügyekről számolt be az NFÜ-vel kapcsolatban, és mondandója lényege az volt: vége a korrupciónak a szervezetnél. Mint ígérte, megerősíti  a belső elhárítási rendszert, és az ügyek feltárásába bevonja az Alkotmányvédelmi Hivatalt is.

„Hogyan lehet ilyen mértékű korrupció a szervezetnél, ha három éve a jelenlegi kormány irányítása alá tartozik?” – reagált Lázár bejelentésére egy piaci szereplő. Csepreghy Nándor a kérdésre azzal reagált, hogy a korrupciónak mindig két oldala van: a korrumpált és a korrumpáló fél. Utóbbiak például olyan pályázatíró cégek, amelyek meglévő vagy sugallt kapcsolatrendszerük alapján pályázatnyertességet ígérnek partnereiknek. Ilyen ügyekben számos feljelentés született már, és a rendszert ezen ponton szeretnék átalakítani – mondta.

Nem piackonform?

Egyes piaci vélemények szerint az ingyenes pályázatírás ötlete nem fog átmenni Brüsszelen, ugyanis egyáltalán nem piackonform. Teljes összeférhetetlenség jelenik meg ugyanis azzal, hogy gyakorlatilag az állam adja be magának a pályázatot. Ettől kezdve már szinte legitim lehet a baráti cégek előnyben részesítése, és többi vállalkozás kiszórása a pályázatokon – kommentálta az ötletet egy neve elhallgatását kérő, pályázatíró cég vezetője.   

A piaci érvelés szerint egy ilyen megoldás a piacot képes torzítani, és így rövid távon látszólag javíthat a források felhasználásán azzal, hogy politikai szempontok alapján kiválasztott cégeknek juttatja az uniós pénzeket, de hosszú távon ez nem életképes megoldás, és több lesz a költsége, mint a közeljövőben várható haszna. „Ez egy teljesen normális kommunista megközelítés” – mondta a neve elhallgatását kérő pályázatíró cég vezetője, és azzal érvelt, ettől kezdve az állam adhatna könyvvizsgálót, jogászt vagy bármilyen szakembert ahhoz, hogy az ügyeinket intézzük, pontosan úgy, mint a szocializmusban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb