szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb részletek derülnek ki a Figyelő legfrissebb számában arról, hogy hogyan alakult a kormány és a Magyar Telekom, illetve az Origo Zrt. viszonya, amelynek következményeképpen úgy bocsátották el a lap főszerkesztőjét, hogy a kirúgásról volt főnöke ma már elismeri, hogy nem gondolta végig a következményeit.

A 444.hu után a Figyelő is háttércikket írt arról, hogy az Origo Zrt. és a tulajdonos Magyar Telekom, valamint a kormányzat között milyen meccsek folytak, amelyek végén június 2-án úgy sikerült leváltani Sáling Gergőt, az Origo.hu főszerkesztőjét, hogy a fél szerkesztőség felállt és otthagyta a céget.

A 444.hu múlt heti cikkében már jól körülírta, hogy a Telekom német tulajdonosának milyen üzleti érdeke fűződött ahhoz, hogy jóban legyen a kormánnyal, például a mobilfrekvenciák megtartása. Szerdai cikkében a hvg.hu pedig arról írt, hogy május végén a kormány jelentősen csökkentette annak a mobilfrekvenciának a díjait, amelyre a Magyar Telekom a leginkább pályázik.

A Figyelő cikke is felidézi, hogy a Magyar Telekom azon kevés cég egyike, amelynek vezérével Orbán Viktor rendszeresen találkozik, az elmúlt három év alatt például már négyszer. Történik ez annak ellenére, hogy Telekommal szemben a második Orbán-kormány először ellenséges volt, később azonban a távközlési szektorban, a negyedik mobilszolgáltató gründolásakor mutatott kudarcos állami próbálkozások után tavaly április óta a felek kibékültek. A 444. hu cikkében az szerepel, hogy ekkor küldték Magyarországra és nevezték ki a cég igazgatósági elnökévé Kerstin Günthert, akinek a feladata az volt, hogy elsimítson minden konfliktust a kormány és a vállalat között.

Tüntetés a sajtószabadságért Sáling Gergő leváltását követően
©

A Figyelő cikke szerint politikai komisszárok sürgölődnek az Origo körül, nevezetesen Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár cége, a Prestige Média, akik időnként tanácsokat adtak, kéréseket fogalmaztak meg.

A Lázár János utazásairól szóló cikksorozatról, amelyhez Sáling Gergő főszerkesztő leváltását kötik, a Figyelő azt írja, hogy az Origo eredetileg Martonyi és Szijjártó utazásait elemezte volna, de a begyűjtött adatok alapján ennek következtetései elsikkadtak amellett az észrevétel mellett, hogy Lázár János államtitkár néhány, nem tisztázott célú útján mekkora szállodaszámlát produkált, ráadásul a sztori ellen – áll a cikkben – "minden eddiginél jobban prüszköltek a politikusok, a háttéremberek".

A cikkek szerzője, Pethő András ugyan magánszemélyként indított pert a miniszterelnökség ellen, de a Fideszben mégis úgy értelmezték, hogy a portál beperelte a kormányt a választások előtt. A vezérigazgató Vaszily Miklós előbb azt kérte a választások előtt a szerkesztőségtől, hogy halasszák el a pert, de ebbe nem mentek bele, csak abba, hogy amíg nincs a kezükben konkrétum, addig nem írnak a perről. Ezután jött a második rossz pont: az Origo.hu a választások estéjén szolidaritást vállalt a Fidesz eredményváró központjából kizárt többi szerkesztőséggel. Majd Rogán Antal vagyonosodási ügyében érkezett "kérés" a szerkesztőséghez, hogy ne szerepeljenek az ügyben a polgármester "gyerekei", vagyis a drága magánóvoda költsége, és ez a szál nem is szerepelt a cikkekben. A Figyelő szerint Sáling leváltását megelőzően nagyon határozott üzenet érkezett Vaszilyhez az eltávolítására a Magyar Telekom egyik vezetőjétől.

A cikk végül arról is ír, hogy a Magyar Telekom össze akar állni a Sanoma digitálismédia-portfóliójával, erre, és az 50-50 százalékos cégre már kész tervek vannak, de az üzletnek bekavarhat az Origo főszerkesztőjének leváltása, és már kétséges az Origónak mint brandnek a jövője. Vaszily a Figyelőnek azt mondta, most már látja, hogy rendkívül szerencsétlenül időzítették a leváltást, és nem mérte fel annak következményeit. A cikk alapján Pálmai L. Ákosnak, az új főszerkesztőnek lesz a feladata, hogy a Sanoma és az Origo közötti, igen sokat emlegetett szinergiát megoldja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál