szerző:
hvg.hu

"A bankok nem eredendően rosszak" – mondta a kormányfő szokásos péntek reggeli közrádiós interjújában. Szerinte nagyjából harmadával csökkenhetnek a törlesztőrészletek a banki elszámoltatás végére. Orbán Viktor arra számít, hogy az anyabankok majd betolják az ehhez szükséges összegeket magyarországi leánycégeikbe. Orbán beszélt Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezéséről is, de nem akart a stúdióban döntést hozni arról, hogy Szijjártó Péter kerüljön-e a miniszter megüresedő székébe.

Orbán Viktor miniszterelnök a bankok elszámoltatásáról szóló, ma nyilvánossgára kerülő jogszabályról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjúban.

A kormányfő úgy saccolja, "bár nagyon különböző devizahitelesi élethelyzetek vannak", hogy nagyjából harmadával fog csökkeni az adósok törlesztőrészlete, amit valószínűleg a hátralévő tartozáson írnak jóvá. Annak is visszajár az összeg, aki már megfizette a tartozását, hiszen vele szemben is tisztességtelenül jártak el a bankok – mondta.

©

Amikor a riporter arról kérdezte, hogy mire számít, milyen hatással lesz a bankokra, ha tetemes összegeket kell visszaadniuk a hiteleseknek, Orbán úgy felelt, hogy szerinte a bankok tulajdonosai be fogják tolni az esetlgesen hiányzó összegeket a leányaikba. A kormányfő szerint "a bankok nem eredendően rosszak". Úgy fogalmazott: "én azt várom, hogy eljön a fair bankok korszaka", ahol a bankok tisztességes módszerekkel segítik az embereket a felemelkedésben.

Orbán Viktor szerint ilyen még nem volt, hogy "egy kormány a tisztesség jegyében egy tisztességtelen rendszert átvilágított volna". Szerinte az emberek attól szenvedtek, hogy a bankok jobban tudták érvényesíteni az érdekeiket, de kiderült, hogy "tisztességtelennek lenni rossz üzlet, tisztességesnek lenni meg jó üzlet" – fogalmazott. "El akarjuk tüntetni a devizahitel-rendszert, mert kiszolgáltatottá teszi a családokat" – mondta, hozzátéve, hogy a forintosításról egyelőre még el sem kezdődött a tárgyalás.

Boldog volt Navracsics posztjától

A riporter megkérdezte Orbán Viktort Navracsics Tibor külgazdasági- és külügyminiszter minapi EU-biztossá történt kinevezéséről is. Orbán "boldog volt", amikor meghallotta, hogy milyen posztot kapott Navracsics. Szerinte kétféleképp lehet erről gondolkodni: van, aki gdp-ben, pénzben gondolkodik, és úgy gondolja, hogy az a poszt fontos, ahol nagy pénzeket mozgatnak. Ő nem ilyen – mondta Orbán –, ő úgy látja, hogy Navracsics a holnapért felel. "Nem tartanám súlytalannak azt a minisztert, aki az oktatásért, a kultúráért felel, mert az a jövőért felel. Balog Zoltán is a magyar kormányon belül egy nagyon súlyos ember" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Péter lehet-e Navracsics utódja a miniszteri poszton, úgy felelt, hogy gyorsan döntést kell hoznia abban az ügyben, azt a riporteri ötletet azonban elutasította, hogy ott helyben, a stúdióban döntsön ezügyben. 

Az EU-pénzek a kommunizmusért fizetett elégtételt is jelentik

A riporter szerint Orbán "szinte gyermeki mosollyal, lelkesedéssel mosolygott", amikor José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság volt elnökével kezet fogott. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy két elégedett ember került egymással szembe. Orbán szerint március vége óta nagyon komoly tárgyalások folytak az EU-források felosztási rendjéről, a források felhasználásának feltételeiről. Messziről indultak az álláspontok, de sikerült közelebb hozni őket, így mindkettejüknek oka volt az elégedettségre – mondta. Azoknak, akik a korábbi kritikus hozzáállást hiányolták a Barrosóval való találkozásból, Orbán azt üzente, hogy "a csatákat akkor kell megvívni, amikor szükség van rá", a tárgyalásokon megvédték az érdekeinket, most már örülhetünk az eredményeknek – tette hozzá.

©

Az összesen 12 ezer milliárd forintos EU-támogatásból hét év alatt 700 ezer forint jut minden magyar emberre. Korábban a Magyarországra érkező uniós pénz 16 százalékát fordították kis- és közepes vállalkozásokra, ez az arány most 60 százalék fölé növekszik – mondta.

Orbán úgy látja, hogy az EU-támogatás azért a profitért cserébe jár Magyaroszágnak, amihez a külföldi cégek a magyar emberek közreműködésével jutnak hozzá, majd kiviszik az országból. Ahhoz, hogy egy egységes piac működni tudjon, és senki se érezze magát gyarmatnak, kell a fölzárkózatás, hogy egységesebb legyen a piac. "Ahol kommunizmus volt, jellemzően azok az államok a szegények, tehát itt a kommunizmusért is elégtételt kap Magyarország." Ezt azoknak a véleményalkotóknak is üzente, akik szerint Magyarország antidemokratikus politikai tendenciái miatt nem, vagy kevésbé jogosult EU-támogatásokra.

Orbán az Ökotársról: Ki akarják vonni magukat a magyar jogszabályok alól

Orbán nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon indokolt volt-e az Ökotárs Alapítvány elleni erőteljes rendőri fellépés. Az pedig, hogy tényleg tiltott pártfinanszírozás történt-e tényleg a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek felhasználásával, majd ki fog derülni a vizsgálatokból – mondta. Szerinte ebben az ügyben a legfontosabb elvi kérdés Magyarország szuverenitásának kérdése. "Lehetséges-e Magyarországon úgy elkölteni köz- vagy akár magánpénzeket úgy, hogy az erre vonatkozó törvények alól kivonják magukat?" – mondta Orbán Viktor, aki szerint erről van szó az Ökotárs-ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokkal színesebb lenne az utcakép, ha nálunk is lenne az új kis Cadillac

Sokkal színesebb lenne az utcakép, ha nálunk is lenne az új kis Cadillac

Felrajzolták Puzsér fejét és az autómentes zóna határát Budapest járdáira

Felrajzolták Puzsér fejét és az autómentes zóna határát Budapest járdáira

"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

Az utolsó pillanatban indult el az új budapesti rádió

Az utolsó pillanatban indult el az új budapesti rádió

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

Összeült Trump és Zuckerberg, hogy az internet szabályozásáról beszéljenek

Összeült Trump és Zuckerberg, hogy az internet szabályozásáról beszéljenek