szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A POlicy Agenda elemzésében arra mutat rá, hogy míg a jóléti kiadások az elmúlt 8 évben szinte folyamatosan csökkentek, addig a sportra és az állam működésére szánt összegek emelkedtek.

A Policy Agenda 2008-tól a 2016-os költségvetésig vizsgálta azt, hogy mennyit pénzt szánt az állam a jóléti ellátásokra, és arra jutott, hogy míg a szociális kiadások jelentősen csökkentek, addig az állam működésére, vagy a sportra szánt összegek nőttek.

Az elemző intézet a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatások keretén belül vizsgálta a táppénz, az anyasági ellátás, az ideiglenes rokkantsági juttatás, a nyugellátások, a munkanélküliek ellátása, a családi pótlék és a gyermekeknek járó juttatások, valamint a szociális és jóléti intézményi szolgáltatások alakulását.

2008-ban, a válság évében a költségvetés a GDP 15,9 százalékát költötte társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra, egy évvel később a válság hatására megnövekedett munkanélküliség miatt ennél némileg még többet is. 2016-ban a mostani tervek szerint ez az arány 14,3 százalékra csökken, ez az 1,6 százalékpontos csökkenés pedig 560 milliárd forintot tesz ki. A Policy Agenda számításai szerint ez azt jelenti, hogy ha a gazdasági válság kirobbanásakor meglévő mértéket tartotta volna az ország, akkor 2010 óta összesen 1 900 milliárd forinttal többet költöttünk volna a közösből a társadalmi jólét biztosítására.

Az állam az arányait tekintve a munkanélküliek ellátásán spórolt a legtöbbet: 2008-ban még a GDP 0,4 százalékát költötte rájuk, most ez 0,1 százalékra csökkent, de ugyanígy jelentős forráskivonás történt a nyugellátásokból is, amely 10 százalékról 8,6 százalékra csökkent. A családi pótlék befagyasztása miatt az erre költött összeg a GDP 2 százalékáról 1,5 százalékra csökkent.

A Policy Agenda felhívja a figyelmet, hogy míg a szociális területen csökkentek a kiadások, addig az állam működésének a költsége 6 százalékról 8,4 százalékra nőtt GDP arányosan, arányait tekintve pedig a sport és szabadidős tevékenységek és szolgáltatások területén volt a legnagyobb arányú a növekedés: a 2008-as 0,07 százalékhoz képest jövőre már a GDP 0,5 százaléka megy a sportra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült