szerző:
hvg.hu

Egyelőre még mindig csak ígéret, de legalább most már tényleg igaznak is tűnik: nagyságrendekkel több pénzt pumpál a kormány az eddigiekhez képest az ország nagyobb mértékű zöldenergia-felhaszálási szintjének elérésébe. Másként nem is tudnánk teljesíteni 2020-ra a – valójában Brüsszel felé vállalt – mutatókat.

Az elkövetkező öt évben több mint 300 milliárd forintot jutat a kormányzat (nagyrészt uniós forrásból) az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására.
A friss statisztikai adatok szerint a zöldenergia a magyar energiafelhasználás mindössze 6,6 százalékát teszi ki, így Magyarországnak rohamtempóban, öt év alatt legalább a duplájára kell növelnie a teljesítményét e területen ahhoz is, hogy elérje a maga elé kitűzött, minimumnak tekinthető 14,65 százalékos célértéket.

A Nemzeti Reform Programban (mely az energiahatékonyság, illetve a klímavédelem területén határoz meg elérendő célokat) szereplő arányszám egyébként, más tagországok vállalásaival összehasonlítva kifejezetten szerénynek mondható, sőt, az EU-ban a magyar vállalás tekinthető a legkisebbnek. (A 14,65 százalékos megújulós részarány válllalása mellett e programban Magyarország azt is vállalta, hogy 2020-ig az üvegházhatású gázkibocsájtás mértékét (a 2005-ös szinthez képest) legfeljebb tizedével növeli, miközben legalább 18 százalékos energia-megtakarítást ér el.)

Az atomerőmű nem zöld
©

A reform az a minimum

A zömmel szervezetfejlesztést és folyamatracionalizálást, illetve igazgatásszervezést végző Multicontact Consulting szakértői szerint a 2020-as kormányzati cél megvalósításában vélhetőleg központi szerpee lesz a KEHOP-ból (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) energetikai fejlesztésekre fordítható, mintegy 308 milliárd forintnak. Ehhez társulnak majd a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) energetikai K+F+I és a vállalkozások energetikai pályázatai, valamint a TOP (Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program) a kevésbé fejlett régiók megújuló energiafelhasználását ösztönző felhívásai.

„Az a diverzifikált energiahálózat, amelynek kiépítéséhez a KEHOP is nagyban hozzájárul, hatalmas lépést jelentene a hazai energiahatékonyság, az intelligens energiahasználat és a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Mindez pedig nem csak a klímavédelemben, de az energiaimport csökkentése révén a magyar külkereskedelmi mérleg, valamint a fogyasztói energiaárak szempontjából is jelentős előnyöket eredményezhet” – véli Kocsis Zsuzsanna, a Multicontact Consulting szakértője.

3+1 tétel

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 3+1 területen újíthatja meg a magyar energiagazdálkodást.

A program egyrészt a megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelő üzemek létesítésével és korszerűsítésével, valamint ezek országos hálózatba való integrálásával bővítené a hazai zöldenergia-termelést. Másrészt az épületenergetika kap fajsúlyos szerepet, amely az egyes köz- és lakóépületek hőtechnikai és hőveszteségi kondícióinak javítását célozza a szigetelési és világítási rendszerek fejlesztésén keresztül. Harmadrészt pedig a távhő és hőellátó rendszerek modernizációját említhetjük, amely a hálózati veszteségek csökkentése terén a szigetelési és infrastruktúrafejlesztési munkákon túl a különféle telemechanikai – új típusú, a villamosenergia- és üzemirányító rendszerről valós idejű információkat biztosító – eszközök bevezetését is magába foglalja.

Mindezek mellett a KEHOP szemléletformálási programokat is indít a fenti újítások megismertetése céljából. Ami mind a három intézkedési tervben egyaránt központi jelentőségű célkitűzés, az a megújuló energiaforrások megnövelt arányban való lakossági, vállalati és közszférabeli felhasználása. A KEHOP és a Nemzeti Reform Program ennek érdekében ösztönözné a víz-, szél- és napenergia fokozott kiaknázása mellett a biomassza és biogáz, valamint a hazánk adottságai révén nagy potenciált jelentő geotermikus energia felhasználását.

Kocsis Zsuzsanna szerint a kritériumok teljesítése nagy kihívást jelent a hazai energiaszektornak technológiai, szabályozói és hálózatszervezési, illetve folyamatmenedzselési szempontból. "Mindezeknek akkor tud Magyarország megfelelni, ha már rövid távon komoly szemléletváltás megy végbe a hazai energetikában" – tette hozzá a szakértő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége