szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rátermett ember lesz az adóhivatal új ura, ha angolul szólítják, ő is tolmácsot kérhet, mint az elődje. Közben készülődnek az újabb nagy osztogatások, külföldön pedig tombol a Volkswagen-botrány. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója tippekkel.

Újra fennforgás van az adóhivatal körül. De még milyen! Kiderült, hogy Tállai András, Orbán Viktornak pár hónapja egy – Orbánt Puskás Ferenc mellett ábrázoló – festménnyel is kedveskedő államtitkár feljebb lép, egyszerre lesz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyettese, aztán a tárcánál létrejövő külön adóügyi államtitkárság vezetője, és ilyen minőségben alighanem NAV feje, vezetője is. De ami igazán kínos: nincs nyelvvizsgája Tállainak, és nyelvtudása sem ismert – így aztán könnyen lehet, hogy neki is tolmácsot kell kérnie, ha angolul kellene kommunikálnia, mint ahogyan ezt tette a híres jelenetben elődje, Vida Ildikó. Az a Vida, aki összeveszhetett Lázár Jánossal, és ezért is dobhatta be a törölközőt. De ami nem kevésbé érdekes: sorra szedi be a pofonokat a NAV az áfabotrányban, Horváth Andrásék gólparádéval vezetnek az állam, hatóságok ellen, 8-0 a javukra.

Tállai a helyén lesz?

A héten tovább dübörgött a két hete kirobbant Volkswagen-botrány, ami nemcsak a nagy múltú konszern, de az egész német autóipar, sőt a "Made in Germany" kultusz végét is jelentheti. A cég néhány ember hibájának igyekszik feltüntetni a történteket, holott a konszern évek óta tartó korrupciójában rendszer volt, a műszaki praktikák sokak előtt ismertek voltak, annyira, hogy az iparág ismerői és a felügyeleti szervek állítólag régóta várták ezt a botrányt. Közben ömlenek a hírek, hogy újabb és újabb típusok érintettek, például több millió Audi és több százezer Seat. Győrben is mintegy kétmillió manipulált motor készült, és komoly az esély, hogy a magyar gazdasági növekedés is jelentősen lassul majd. Az  amerikaiak továbbra is veszik Volkswageneket, közben többezer dízelmotoros autó eladását függesztette fel a gyár Nagy-Britanniában, Romániában pedig nem törzskönyveznek már egyes VW-kocsikat.   

Mit érzünk meg a botrányból mi?

Viszont számos jó hír érkezett nemzetünk nagytőkéseiről és erős embereiről. A mi Andy Vajnánk újabb zsíros üzletbe vághat bele, az online kaszinók üzemeltetésébe. Azért ő, mert ilyesmit csak olyan intézzen, aki a virtuális téren kívül működtethet kaszinót, és hát Andy ezen kevesek egyike. Ha minden jól alakul, a kaszinómilliárdos ráfordulhat az érdekeltségeivel azokra az állami milliárdokra is, amelyek felett Rogán Antal fog rendelkezni, újdonsült miniszterként. De ha már témánál vagyunk, vidéken is készül a nagy buli: októberben kezdődik az állami földek eladása, természetesen „tisztán, átláthatóan”, ahogyan a közvagyonnal sáfárkodni mindenkor elvárt és érdemes.

És mit tesz ön?

A hét képe: Lebontott alagút a Lánchídnál az épülő fonódó villamos vonalán. Az állampolgárnak sokszor az az érzése, mintha az lenne a fő cél, hogy őt szívassák. Most derült ki például, hogy három hónapot csúszik a Széll Kálmán tér befejezése. De bőven vannak még példák. Hat kilométeres sávlezárás az autópályán két kilométeren végzett munka miatt, nagy zajt csapó, nem ritkán az egyirányú utcát sokáig eltorlaszoló kukásautó a reggeli csúcsban, forgalombénító nagyberuházások egy műszakban, kéményellenőrzés és ajánlott levél kézbesítés munkaidőben, 220 kilométer autózás egy vízszintes vonalért. Becsatornáztuk az elégedetlenkedést, és cikket írtunk a velünk élő szocializmusról.

©

Vége az olcsó autóbiztosításoknak. Az elmúlt években már kezdtük megszokni, hogy évfordulókor a biztosítókat megversenyeztetjük, és mindig egyre olcsóbb kgfb- vagy cascodíjakat kapunk. Az idei évtől ez egyre kevésbé lesz jellemző. A piac ugyanis elérte a mélypontot, és várhatóan díjemelés jön, az is lehet, hogy jókora. A legnagyobb emelést a fuvarozók kaphatják a nyakukba, de ők nagyon nem szeretnék ezt cipelni, ezért megpróbálják majd áthárítani, például mindenki másra.

Mit lép erre?

A Spar nagy dobással rukkolt elő, odavág a vasárnapi zárva tartásnak és a versenytársaknak, ugyanis vasárnapi boltot nyit a bulinegyedben, a piacos kivételnek köszöhetően. A Klauzál téri csarnok ugyanis piacnak minősül, így nem vonatkozik rá a vasárnapi nyitva tartás tilalma. A bulinegyedbeli helyszín jó eséllyel komoly forgalmat garantál a hálózatnak.

Most akkor minek kellett az egész felhajtás, hogy vasárnap ne végezzenek munkát a boltokban, ha így vagy úgy megkerülhető?

Az Európai Unió Bírósága se volt rest a héten, jópár sorsdöntő magyar ügy végére tett pontot. Például kimondta, nem ludasak a közjegyzők a devizahitelesek csőbe húzásában (persze nem ebben a megfogalmazásban), elmeszelte a Dunamenti Erőmű tiltott állami támogatását, és az erőműnek vissza kell fizetni az egészet. Dolgozott a strasbourgi emberi jogi bíróság is, onnan éppen visszaküldték Magyarországra a nyerőgépeseket, akik azért perelték be az államot, mert betiltotta a félkarú rablókat.

Mit gondol, jó nekünk, hogy egy EU-s intézmény a végső megmondója, mi legyen a magyar ügyekben?

Mindenki nyugodjon le (és kapaszkodjon meg), mégiscsak megépül az állami mobilszolgáltató! Persze nem úgy, nem ott, nem akkor és nem is pontosan arra, amire eredetileg szánták, de lesz, és az ígéret az, hogy 8 hónapon belül be is üzemelik. De máris a mutyizás gyanújának árnyéka vetül rá: az erre szánt csaknem 13 milliárd forint alapján is olybá tűnik, elég vastag ceruzát használtak az árazásnál.

Megkönnyebbült? Hovatovább: gyökeresen megváltozik ettől az élete?

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

45 éves az Európában nem várt lavinát indító Helsinki Záróokmány

45 éves az Európában nem várt lavinát indító Helsinki Záróokmány

Nemzeti bizottság támogatja a szoptatást

Nemzeti bizottság támogatja a szoptatást