Dohánygyárak: a feketézők húznak hasznot az egységes cigisdobozokból

Dohánygyárak: a feketézők húznak hasznot az egységes cigisdobozokból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, de nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, és végső soron a feketepiacot növelné. Az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség – vélik.

A szervezet keddi közleményében emlékeztetnek, hogy az elmúlt 4-5 évben a kormány már intézkedés-csomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, és ennek hatására 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra, valamint csökkent a dohányzók száma.

Idézik Ausztrália példáját is, egyedül ebben az országban vezették be az egységes csomagolást eddig. Ausztrál kormányzati összesítés alapján ott a fiatalkorúak dohányzása a 2010-2013-as időszakban több mint 30 százalékkal nőtt, 2,5-ről 3,4 százalékra. Az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal gyarapodott, a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja már – hívták fel a figyelmet.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége felhívta a figyelmet arra, hogy az ausztrál tapasztalatok alapján az egységes csomagolással rosszul járhat az állam is, mert adóbevételtől esik el. Ugyanakkor nem éri el az egészségvédelmi célokat, ezért az intézkedés fő haszonélvezői a feketepiaci csempészek lesznek. Ők adófizetés nélkül árusítanak ugyanis, és fiatalkorúakat is kiszolgálnak.

A majdani vesztesek közé sorolja a szövetség a kiskereskedelmet is, mivel nőhet a kiszolgálás ideje és költsége, kevesebb lehet a profit.

A szövetség azt javasolja, hogy a kormány vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét, és csak akkor foglakozzék vele, ha nem sikerül kiszorítani a fiatalokat a trafikokból, illetve nem éri el a kívánt hatást az, hogy a dohánytermékek csomagolásának két nagyobbik felületén 65-65 százalékosra nagyítják a kombinált egészségvédő figyelmeztetéseket.