Matolcsy leszállt a jüankötvények földjére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Matolcsy György jegybankelnök vezetésével folytat tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) delegációja Kínában. A küldöttség részt vett a magyar jegybank és a Kínai Nemzeti Bank (PBOC) közös szervezésében első alkalommal megrendezett kínai-magyar pénzügyi fórumon is.

A mostani úthoz hasonló, magas szintű pénzügyi csúcstalálkozót utoljára 16 éve rendeztek Magyarország és Kína között – írta közleményében az MNB.

A fórumon az előadók áttekintették a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatokat, és megállapodtak abban, hogy a minden évben megrendezik a találkozót – írja a jegybank. Ezt követően Matolcsy György a Bank of China (BOC) felsővezetőivel is kétoldalú tárgyalást folytatott.

Az MNB és a tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös küldöttsége Sanghajban az értéktőzsde vezetőségével is tárgyalt a jegybankelnök vezetésével. A delegáció tagja Nagy Márton, a jegybank alelnöke, egyben a BÉT elnöke, valamint Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója is – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatja a jüankötvények kibocsátását a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében, figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Magyarország egyébként azt fontolgatja, hogy jüankötvényt bocsát ki. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) szerdán közölte, hogy a kibocsátás előkészítésére tartott úgynevezett non-deal roadshow sikeresnek tekinthető, illetve hogy a kibocsátásra szervezett találkozók csak tájékozódó jellegűek voltak, amelyek megalapoznak egy későbbi sikeres devizakötvény-kibocsátásnak.

Világgazdaság pénteken azt írta, a jüanban jegyzett kötvények kibocsátásával kapcsolatban súrlódás van az MNB és az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között. Az MNB álláspontja szerint viszont ez nincs így, a jegybank támogatja a jüankötvények kibocsátását. Közölték azt is, a jegybank szerint Magyarország 2016-os devizaigénye teljes egészében megoldható lehet jüankötvények kibocsátásával, euró- vagy dollárkötvény kibocsátása nélkül is.