szerző:
hvg.hu/MTI

A Fidesz tagjai nem mennek el arra az albizottsági ülésre, amely a letelepedési kötvényeket értékesítő offshore cégek bevételeit vizsgálná. Az ülésre Habony Árpádot is meghívták.

Habony Árpádnak és Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek is küldtek meghívót arra a mai ülésre, amelyet az Országgyűlés gazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága hívott össze a letelepedési kötvényeket árusító offshore cégek vizsgálatára.

De a fideszes képviselők, így Rogán Antal sem megy el, a párt frakciója szerint az albizottság feleslegesen ülésezik, és úgy fogalmaztak, a kezdeményezés is nevetséges.

A Fidesz szerint az albizottságot vezető jobbikos Volner János a gazdasági bizottság alelnöke volt a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos döntések meghozatalakor. "Ezek a bizottsági ülések nyilvánosak voltak, ott bárki kérdéseket tehetett fel. Ehhez képest Volner János egyszer jelentkezett felszólalásra, de egyetlen alkalommal sem kérdezett" – tették hozzá a közleményben.

Az ellenőrző albizottság mai ülésének napirendjén egyetlen téma szerepel, az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételei.

Az albizottság létrehozását kezdeményező ellenzéki pártok a napi.hu szerint korábbi javaslatukban felidézték, hogy 2012 nyarán Rogán Antal ötlete alapján bocsátották ki a letelepedési államkötvényeket, amivel kapcsolatban az ellenzék és a szakma is erőteljes kritikát fogalmazott meg.

A kötvények kibocsátásával kapcsolatban a beszámoló szerint az első visszás pont az volt, hogy nem a külképviseleteket, hanem offshore cégeket bíztak meg kizárólagos joggal az államkötvények értékesítésére, és a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság engedélyezte nekik a kötvények forgalmazását.

A cégek között túlnyomó többségben vannak azok, amelyeket kifejezetten adóparadicsomnak nevezhető országokban jegyeztek be, így a tulajdonosi hátterük kideríthetetlen, ami a beszámoló szerint teljessé teszi a korrupciógyanút a konstrukcióval kapcsolatosan.

A kötvényeket diszkont áron adja el az állam a közvetítő cégeknek, így a névérték és a tényleges árfolyam közötti különbözet az értékesítő cégnél marad. Erre jön még rá kuncsaftonként a 45-60 ezer euró körüli jutalék, de hallani lehetett 70 ezer eurós közvetítési díjról is, hiszen a jelenlegi szabályok alapján a közvetítő cégek maguk határozhatják meg a jutalék mértékét, ami egy teljesen monopol piacon érthetetlen – írták.

A javaslattevők szerint eddig 205 milliárd forint folyt be az államkötvények eladásából a magyar államhoz, miközben sajtóbeszámolók alapján 50-60 milliárd forint bevételhez jutottak a javarészt offshore hátterű közvetítő cégek, ami több mint 25 százalékos összesített jutalékszintet jelent – közölték akkor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bevezetik a videóbírót a Premier League-ben

Bevezetik a videóbírót a Premier League-ben

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Puzsér komolyan veszi az előválasztást, be is szólt az MSZP-nek

Puzsér komolyan veszi az előválasztást, be is szólt az MSZP-nek

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Igen rossz hírt kapott az Apple

Igen rossz hírt kapott az Apple