szerző:
hvg.hu

A Brexit jelentős értékvesztést okozott a pénzpiacokon, ám a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára egyelőre nem jelent veszélyt, az ugyanis ingatlanban áll – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely 55 ezer milliárd forintra becsüli a magyarországi lakóingatlan-vagyon értékét, egyúttal számba veszi, hol lehet mégis hatása a Brexitnek.

Egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azon belül a magyar gazdaságra a Brexit. Az viszont látszik, hogy a magyar lakosság legfontosabb vagyontárgyait, a lakóingatlanokat közvetlenül nem érinti – áll az ingatlan.com elemzésében.

Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarországon rendkívül magas – a 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 90 százalékos – a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Az ingatlan.com a magyar lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok piaci értékét összesen 55 ezer milliárd forintra becsüli. Ebben pedig komoly kárt okozhat egy kisebb visszaesés is.

„A brit kilépés közvetlenül akkor okozhatna problémákat a magyar ingatlanpiacon, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne. A kínálati oldal stabilitására pedig a brit lakásberuházások, illetve Egyesült Királyságból finanszírozott építkezések jelentenének veszélyt. Szerencsére azonban egyik jelenség sem érzékelhető a magyar ingatlanpiacon” – közölte Balogh László, a portál szakértője.

A szakember szerint a Brexitnek a részpiacokon azért lehet hatása. „Az angol font gyengülése negatív hatással lehet a hazai turizmusra, hiszen az elmúlt években, egyre növekvő mértékben a külföldi vendégéjszakák 5-7 százalékát tették ki az Egyesült Királyságból érkező turisták. A brit turisták számának visszaesése pedig a lakáshotelek értékét közvetetten csökkentheti" – tette hozzá.

Hasonló közvetett veszélyt jelenthet szerinte a lakáspiac vonzerejére, ha a különböző országok jegybankjai – például az amerikai Fed – kamatemelési ciklusba kezdenének. „Ekkor ugyanis a befektetők az ingatlanvásárlás helyett olyan befektetési formákat is kereshetnének a pénzpiacokon, amiket könnyebben tudnak pénzzé tenni” – tette hozzá Balogh László, aki szerint jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen