szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincsenek könnyű helyzetben az EU pénzügyminiszterei, hiszen arról kell dönteniük, megbüntessék-e Spanyolországot és Portugáliát a költségvetési hiány eleresztése miatt. Pont most, a Brexit után?

Ha példát statuálnak, akkor a két állam még nehezebb helyzetbe kerül, hiszen pénzt vesznek el tőlük, miközben az elvárás az, hogy tovább csökkentsék a költségvetés hiányát. Ha viszont nem történik semmi, akkor sok tagállam úgy érezheti, hogy az előírásokat nem kell véresen komolyan venni.

Nonszensz lenne, ha Brüsszel szankciókat alkalmazna ellenünk – ezt nyilatkozta a tanácskozás előtt Spanyolország pénzügyminisztere. Luis de Guindos elmondta, 2012 és 2015 között megfelezték a deficitet. Ezért a társadalom óriási áldozatokat hozott. Jól látszik ez az ország politikai helyzetén, hiszen a kemény megszorító intézkedéseket végrehajtó konzervatívokkal szemben feljöttek a protestpártok. A tények persze ettől még tények maradnak: tavaly 5 százalék volt a költségvetés hiánya, miközben Brüsszel 4,4 százalékot írt elő Spanyolországnak. Erre a spanyol pénzügyminiszter azt mondja, nem a számokat, hanem a tendenciát kell nézni, jövőre három százalék alá viszik a hiányt.

©

Ígéretből viszont nincs hiány

Ugyanezt ígéri Portugália is. Pénzügyminisztere, Mario Centeno úgy nyilatkozott a tanácskozás előtt, hogy reméli, európai kollégái intelligensen döntenek majd. Pierre Moscovici, az EU pénzügyi biztosa azt hangsúlyozta, a büntető intézkedések maximuma a GDP 0,2 százaléka lehet, míg a minimuma nulla. Vagyis könnyen megvalósulhat az a forgatókönyv, hogy Brüsszel úgy büntet, hogy végeredményben nem büntet. Maga az EU Bizottsága is megértő magatartást javasolt. Az EU strukturális alapjaiból jövőre Spanyolország 1,3 milliárd euróra számít. Portugália 500 millióra. Ennek a csökkentése komoly érvágás lenne mindkét ország számára.

A folytatás


A pénzügyminiszterei döntenek, majd a határozat az EU Bizottsága elé kerül. A Bizottság július 27-én ülésezik. Ekkor dönthet arról, hogy milyen szankciók legyenek Spanyolország és Portugália ellen. Elvben a döntés csak akkor válik jogerőssé, ha újra összeülnek a pénzügyminiszterek és jóváhagyják azt. De nyár van. A pénzügyminiszterek is nyaralni készülnek. Ezért valószínű, hogy aláírnak egy okmányt, mely szerint elfogadják az EU Bizottságának döntését, akármi is legyen az. Spanyolország és Portugália sorsa tehát az EU Bizottság július végi ülésén dől el, már ami a szankciókat illeti a költségvetési fegyelem megszegése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!