Felbőszítették az adóhivatalt a dán adócsalók

Felbőszítették az adóhivatalt a dán adócsalók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Harapni fog” az adóhivatal, amely 4 milliárd dolláros adócsalásra derített fényt. Ezt ígérte Dánia adóügyi minisztere, miután kénytelen volt bevallani: bár kezdetben azt hitték, hogy még egymilliárd dollár sincs az adócsalások összege, de mára kiderült, hogy jóval magasabb lesz a végösszeg.

Márpedig a jóléti állam éhes: az adóbevételek tartják fenn a világ egyik legnagyvonalúbb szociális rendszerét. Karstern Lauritzen adóügyi miniszter hangsúlyozta, hogy nemcsak az ő kormányuk sáros. A korábbi kabinetek sem néztek eléggé az adófizetők körmére. Így jött össze a 4 milliárd dollár feletti összeg, amely ugyancsak nagy felháborodást keltett Dániában, ahol az adófizetés az állampolgári etosz része- írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.


Hogyan lehet eredményesen küzdeni az adócsalás ellen? Természetesen pénzzel, méghozzá sok pénzzel. Az adóügyi miniszter több mint hétmilliárd koronát (egymilliárd dollárt) kapott erre a célra. Mihez kezdenek ezzel a hatalmas összeggel? Felvesznek kétezer embert. Ez persze önmagában kevés. A kérdés az, hogy az új alkalmazottak mit fognak csinálni. Két fő csapásirány van: az offshore és a behajtatlan adótartozások. Az előbbi 12,3, az utóbbi 14,2 milliárd koronás veszteséget okozott a dán államnak. Az adóhivatalt ezentúl nem érdekli, hogy honnan jön az info. A lényeg az, hogy hiteles legyen. Ha az, akkor azonnal a pénzügyőrséghez fordulunk- nyilatkozta Sörensen, az adóhivatal főnöke.

Már meg is kezdték az együttműködést azzal az irodával, mely a Panama Papers ügyben oly hatékonynak bizonyult. Az adócsalás leleplezése olykor nem ortodox módszerekkel történik. Eddig nem élt ezekkel az eszközökkel az adóhivatal Dániában. Ráadásul a kormány adócsökkentést ígért választóinak. Ezt csak akkor tudja meglépni, ha az államkincstárban van elég pénz. Az adóhivatal kétezer új embere tehát rámenősebb lesz, mint az eddigi adó nyomozók. Talán ezért is van, hogy a dán közvélemény nem helyesli az adócsökkentést, a megkérdezettek 60 százaléka ellene van, mert pontosan látja, hogy ezt csak szigorúbb adóellenőrzéssel lehet elérni.

Azon kívül attól félnek sokan, hogy az adócsökkentéssel a gazdagok járnának igazán jól. Márpedig Dániában skandináv mintára az egyenlőség fontos társadalmi tényező a konszenzus fenntartására. Így a kormány két tűz közé került, de pénzre mindenképp szüksége van: ezért kap „fogakat” az adóhivatal a”harapáshoz”, hogy a következő évtizedben ne fordulhasson elő 4 milliárd dolláros adócsalás Dániában.