szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hull és Grimbsby a brit halászat büszkesége volt évszázadokon át, de az egységes uniós piac kivégezte ezt az iparágat. Óriási itt a munkanélküliség.

Nem véletlen, hogy az emberek kétharmada a Brexitre szavazott. Most bizakodóak: reményük a szélenergia! A szeles Észak-Anglia és a kis szigetek optimális energiaforrást jelentenek. A Dong vállalat 6 milliárd fontos beruházást tervez. A németek is jelen vannak, a Siemens ezer embert alkalmaz. Felmerült-e a németekben a távozás gondolata? Nem! A megújuló energia mindenütt népszerű és itt gazdaságos is. A munkabér pedig alacsony: 450 font a heti átlag. Londonban ez 38 százalékkal magasabb.

Persze van, aki kiszáll: a japán Nissan autógyárat tervezett, de a kilépés hallatán meggondolta magát. A helyiek bíznak abban, amit Theresa May miniszterelnök ígért: visszaállítja a reálgazdaság becsületét és nem hódol be a londoni Citynek. A nagy munkanélküliség miatt fontos Észak-Angliában a kormányzatnak az az ígérete, hogy korlátozni fogja a munkaerő bevándorlását Közép- és Kelet-Európából. Persze ezek csak a kormányzat ígéretei. A londoni Citynek azt is megígérte a miniszterelnök asszony, hogy mindent megtesz azért, hogy megmaradjon az európai útlevél, vagyis a hozzáférés az 500 milliós uniós piachoz – írja az amerikai Bloomberg hírügynökség.

Közben az is kiderült, hogy ki profitált, méghozzá azonnal a Brexit népszavazásból. A Wall Street nagyágyúja, a Goldman Sachs várakozáson felüli nyereséget könyvelhetett el a legutolsó negyedévben. Hogy sikerült ez ilyen morózus pénzügyi környezetben? A szakértők egyhangú válasza: a Brexit bejelentése juttatta csinos nyereséghez a New York-i tőzsde sztárját, a Goldman Sachsot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége