szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Itthon legalább tízezer új tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak évente, és Magyarország a férfiak tüdőrákos megbetegedését tekintve világelső a halálozási rangsorban. Hiába elérhetőek már új terápiák, a hosszú távú túlélés arányain nem sikerült még javítani – írja a szerdai Magyar Nemzet. A szakember szerint semmiféle alternatív gyógymód nem helyettesítheti a daganatos betegségben alkalmazott orvosi kezelést.

Magyarországon egyre komplexebb a tüdőrák kezelése, a hagyományos terápiák, így a kemoterápia, műtét és sugárkezelés mellett a célzott, gyógyszeres terápia is előtérbe került. Mára az immunterápia is elérhető. Azoknak a betegeknek legalábbis, akiket erre orvosilag alkalmasnak találnak, vagyis épp olyan a daganat típusa, amelynél ezek a gyógymódok alkalmazhatók. Ezeket egyébként már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja – nyilatkozta a lapnak egy budapesti rendezvényen az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa.

Ostoros Gyula arról is beszélt, hogy ezek a terápiák más daganattípusok esetén is elérhetőek, például az emlőrák kezelésénél, sőt, ott a tüdőrákénál is szélesebb körű terápiás lehetőségek léteznek, és a hosszú távú túlélési mutatók is jobbak.

A daganatos megbetegedések közül itthon tüdőrák miatt halnak meg a legtöbben, az ötéves túlélési mutatók csupán 15 százalék körül mozognak. Ostoros Gyula szerint az volna a cél, hogy az előrehaladott, áttétes tüdőrák esetében javuljanak a túlélési esélyek, és akár öt évvel a kezelés után is élhessenek az érintettek.

A főorvos a tüdőrákkal kapcsolatos rendezvényen tartott előadásában arról is beszélt: gyakran nem jut elég ideje az orvosnak arra, hogy részletesen elmagyarázza a betegséget, annak kezelését, és a mellékhatásokat. Sokan ezért gyakran az interneten keresnek válaszokat, ami nem mindig vezet jóra.

Példaként említette, hogy egy beteg kurkumacseppet szedett és mézes teát ivott, mert az interneten azt olvasta: ez hatásos lehet a betegsége ellen. A szakember szerint semmiféle alternatív gyógymód nem helyettesítheti a daganatos betegségben alkalmazott orvosi kezelést, ezeket kizárólag kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni.

Sokan üzletelnek immunerősítőnek hirdetett étrend-kiegészítőkkel, sokan akarnak ebből meggazdagodni, így vásárlás előtt nem árt tájékozódni a betegeknek egy szakembernél arról, pontosan miért is akarnak pénzt kiadni – javasolta a főorvos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!