szerző:
hvg.hu

Itthon legalább tízezer új tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak évente, és Magyarország a férfiak tüdőrákos megbetegedését tekintve világelső a halálozási rangsorban. Hiába elérhetőek már új terápiák, a hosszú távú túlélés arányain nem sikerült még javítani – írja a szerdai Magyar Nemzet. A szakember szerint semmiféle alternatív gyógymód nem helyettesítheti a daganatos betegségben alkalmazott orvosi kezelést.

Magyarországon egyre komplexebb a tüdőrák kezelése, a hagyományos terápiák, így a kemoterápia, műtét és sugárkezelés mellett a célzott, gyógyszeres terápia is előtérbe került. Mára az immunterápia is elérhető. Azoknak a betegeknek legalábbis, akiket erre orvosilag alkalmasnak találnak, vagyis épp olyan a daganat típusa, amelynél ezek a gyógymódok alkalmazhatók. Ezeket egyébként már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja – nyilatkozta a lapnak egy budapesti rendezvényen az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa.

Ostoros Gyula arról is beszélt, hogy ezek a terápiák más daganattípusok esetén is elérhetőek, például az emlőrák kezelésénél, sőt, ott a tüdőrákénál is szélesebb körű terápiás lehetőségek léteznek, és a hosszú távú túlélési mutatók is jobbak.

A daganatos megbetegedések közül itthon tüdőrák miatt halnak meg a legtöbben, az ötéves túlélési mutatók csupán 15 százalék körül mozognak. Ostoros Gyula szerint az volna a cél, hogy az előrehaladott, áttétes tüdőrák esetében javuljanak a túlélési esélyek, és akár öt évvel a kezelés után is élhessenek az érintettek.

A főorvos a tüdőrákkal kapcsolatos rendezvényen tartott előadásában arról is beszélt: gyakran nem jut elég ideje az orvosnak arra, hogy részletesen elmagyarázza a betegséget, annak kezelését, és a mellékhatásokat. Sokan ezért gyakran az interneten keresnek válaszokat, ami nem mindig vezet jóra.

Példaként említette, hogy egy beteg kurkumacseppet szedett és mézes teát ivott, mert az interneten azt olvasta: ez hatásos lehet a betegsége ellen. A szakember szerint semmiféle alternatív gyógymód nem helyettesítheti a daganatos betegségben alkalmazott orvosi kezelést, ezeket kizárólag kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni.

Sokan üzletelnek immunerősítőnek hirdetett étrend-kiegészítőkkel, sokan akarnak ebből meggazdagodni, így vásárlás előtt nem árt tájékozódni a betegeknek egy szakembernél arról, pontosan miért is akarnak pénzt kiadni – javasolta a főorvos.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!