szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódott a héten az Erzsébet-utalvány bohózata, és új felvonás kezdődött a budapesti olimpiai pályázatnál is. A nemzet gázszerelőjénél elhivatottságból dolgoznak az emberek, már csak az a kérdés, miből vesznek idén zselés szaloncukrot. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Megállapodott a kormány a Magyar Postával: a postások vihetik ki a tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak. Lázár János, aki korábban még arról beszélt, hogy a Posta túl drágán kézbesítené az utalványokat, mégis kért ajánlatot, és meg is született az egyezség. A Magyar Posta a 24.hu-nak erősítette meg: ők kézbesítik az Erzsébet-utalványokat.

Az is kiderült, hogy nem kapja meg az ajándékát karácsonyra mindenki. A Posta most azt ígérte: azon dolgoznak, hogy legkésőbb az év végéig mindenkihez eljussanak az Erzsébet-utalványok.

Az eredeti tervek szerint azért a kormányhivatalok dolgozói postáskodtak volna, mert a Magyar Posta levelenként 482 forintot kért volna. Csakhogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azt jelezte, hogy erre nem lesznek képesek, ezután pedig a kormány visszakozott.

Mit csináljanak az unatkozó kormánytisztviselők?

Elfogadta a NOB Budapest újabb 2024-es olimpiai pályázatát, ezzel a magyar pályázat továbbjutott a harmadik körbe. Az olimpiai jelentkezés vezetője, Fürjes Balázs azzal büszkélkedett a döntés után: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tökéletesen alkalmas városnak minősítette Budapestet, amely így egyenrangú versenytársa Párizsnak és Los Angelesnek, erre pedig minden magyar büszke lehet szerinte.

Valójában a helyzet nem ennyire fényes. A NOB-ot mindhárom jelentkező város versenyben tartása menti meg attól a rettentően kellemetlen helyzettől, hogy egymás után másodszor is csak két pályázó közül kelljen választania, miután mindenki más visszalépett.

Mi lesz a magyar olimpia kabalaállata?

Az állami rezsicég szőröstül-bőröstül megvette a legkisebb hazai áramszolgáltatót. Az ENKSZ 10 hónapnyi "rágás és előemésztés után” megvette a francia tulajdonú EDF Démász Zrt.-t. A hírt az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató a saját honlapján jelentette be. Az adásvételre 2017 elején adhatják ki a hatósági engedélyt, de az már biztos, hogy a vásárlással a közműcég betoppant az áramszektorba.

Azt, hogy a Démász részvénytársaság (benne a hálózati céggel, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-vel) milyen áron kelt el, nem tudni. Azt, hogy nem bagóért cserél gazdát a szegedi központú cégcsoport, az mutatja: a céginformációs rendszerben szereplő adatok szerint a 688 főt foglalkoztató hálózati cég jegyzett tőkéje több mint 104 milliárd forint (a Démász Zrt.-jé pedig 37 milliárd), a nettó árbevétele pedig 2015-ben meghaladta a 48,5 milliárd forintot (a részvénytársaságé megközelítette a 100 milliárd forintot).

Nemzeti árammal jobban fő a vasárnapi húsleves?

A hét képe: az MNV-elnökhöz és Orbán vejéhez köthető cégek szerezték meg a Mahart-ház teljes háztömbjét, a fejlesztéshez pedig 15 milliárd forintnyi állami hitelt is kaptak

©

Eddig több mint 8 ezren igényelték a kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a január 1-jétől online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett vállalkozások közül. Ez azonban kevesebb, mint a kötelezettek harmada. A támogatás a 2016. december 31-ig üzembe helyezett gépekhez jár, maximum öt gép után, a kérelmet – ami az adóhatóság honlapjáról letölthető – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet benyújtani. Az NGM közleménye szerint jövőre több tízmilliárd forintot hozhat a költségvetésnek az online kasszák kiterjesztése. A minisztérium számításai szerint 2017-től 230 ezer pénztárgép szolgáltat online, azonnali adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Két év alatt az ekáerrel (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) együtt több mint 420 milliárd forintot hozott az online pénztárgép a költségvetésnek – írta az NGM.

A vállalkozók nem értik…

Tokaj-hegyaljai borászatot vett Mészáros Lőrinc. Az 1,2 milliárd forintos törzstőkéjű céget 120 millióért szerezte meg – derült ki a cégbírósági adatokból. A bodrogkisfaludi vállalkozás már állami megbízást is kapott, az 1956-os évjáratú tokaji aszúkat palackozták át a forradalom évfordulójára. A birtokigazgató azt állítja: szakmai elhivatottságból, ingyen végezték a munkát – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

Meghatja Mészárosék lelkes segítőkészsége?

A Eurowings légitársaság bocsánatkérésvel zárult az az eset, amelynek számos magyar utas is elszenvedője volt a Dominikai Köztársaságban. A Kisalföld által ismertetett történet szerint a nyaralók hazaindultak volna egy Boeing 767-essel, de a felszállás után közvetlenül a pilóta műszaki hiba miatt visszafordította a gépet, és kényszerleszállást hajtott végre.

Az utasokat elszállásolták, amikor pedig másnap újra kimentek a reptérre, ott azt tapasztalták, hogy a kapitány megtagadta a felszállást, azzal a géppel továbbra sem akart elindulni. A várakozás már 72 órája tartott, mert az utasok is megtagadták az utazást, amikor végre a Eurowings Angliából hajlandó volt egy másik gépet küldeni értük – a fedélzeten 8 magyar utas is volt. A légitársaság elismerte, hogy Kölnből kellett szerelőket küldenie, mert helyben nem tudta megjavíttatni a gépet.

Mennyi pénzért szállna fel egy repülőre, amely kétszer sem tudott elindulni?

Van belőle szarvasgombás-étcsokis, és van bevonómasszából és aromával készült: óriási különbségek vannak a boltokban kapható szaloncukrok között. Az édesség igazi hungarikum: a magyarok 93 százaléka veszi, és néhányan csalnak is vele - derült ki lapunk körképéből.

Veszi a zseléset?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"

Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"