Marine Le Pent ugyanazzal vádolják, mint a mi Kovács Bélánkat – eljárás indult

Marine Le Pent ugyanazzal vádolják, mint a mi Kovács Bélánkat – eljárás indult

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia pártelnök Nemzeti Frontja is kamu asszisztenseket foglalkoztathatott EU-pénzből. A kár nem kevés, 5 millió euróra becsülik.

Bizalommal való visszaélés gyanújával eljárás indult pénteken Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke ellen a párt állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében – közölte a politikus ügyvédje.

"Az elnökválasztási kampány alatt tett ígéretének megfelelően Marine Le Pen ma megjelent a (francia korrupcióellenes hivatal) vizsgálóbíróinak idézésére, akik, ahogy várható volt, eljárás alá vonták" – jelezte Rodolphe Bosselut.

Az ügyvéd hozzátette: Le Pen fellebbez az eljárás ellen, amely szerinte sérti a hatalmi ágak szétválasztásának az elvét. Le Pen korábbi EP- és jelenlegi francia nemzetgyűlési képviselőként is mentelmi jogot élvez.

Az EP csaknem 5 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet az FN okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2012 és 2017 között a franciaországi alkalmazottait, akik viszont nem végeztek munkát Brüsszelben.

A jobbikos Kovács Bélát hasonló visszaélésekkel vádolják, és a kamu gyakornokok miatt meg is vonták az EP-képviselő mentelmi jogát június elsején. A gyanú szerint négy magánszemély kaphatott brüsszeli fizetést Kovács Béla keze alatt, miközben valódi munkát nem végeztek. Az ügyben felmerül a költségvetési csalás gyanúja.

Hozzászólások