szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudta, hogy Orosházán rengeteg muszlim élt? Egy arab utazó több tízezer muszlimot látott a történelmi Magyarország területén, akik már érkezésünk előtt is itt éltek. A tatárjárás után tűntek el.

Egy orosházi régészeti lelettel kapcsolatosan került elő a téma, amiről tán nem tudnak tömegek: a középkorban, a 12. században Magyarország területén muszlimok tízezrei éltek. Régészek 2004-ben kezdték el föltárni a 47-es út orosházi elkerülő szakaszának építése idején a területet, és egy települést találtak 15 ezer állati csonttal, amiből csak 24 volt sertéscsont, mondta el Rózsa Zoltán régész az MTI-nek. Ezek is egy korábbi, avar kori településről származtak. Nagyon úgy tűnik, hogy a települést muszlimok lakták, a volgai Bolgárországból származó kálizok, akik sókereskedelemmel és pénzváltással foglalkoztak.

Ők voltak itt előbb, a honfoglaláskor már éltek itt muszlimok – kálizok pedig a 11. században már biztosan. 1150–1153 között egy arab utazó már tízezerszámra észlelt nálunk muszlimokat. Orosházán, amelynek nevét először az 1400-as években említik, piacot is létesítettek, mivel Orosháza a fontos sókereskedelmi útvonal mentén feküdt. (A só a középkorban olyan érték volt, mint az arany.) Találtak a kutatók pénzváltásra használt ólomsúlyt is, és úgy fest, hogy a pénzverési alapsúly, a budai márka sem Skandináviából érkezett hozzánk, Európába, mint eddig gondolta a tudomány, és korábban.

Orosháza környékéről a tatárjárás után tűntek el a muszlimok, valószínűleg azért, mert áthelyeződtek a sószállítási útvonalak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!