szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Temetésre félretett pénzből, nyugdíjból is letiltják a tartozást. Fizetési meghagyásokkal bombázzák a kistelekieket, akik nem értik, miért kérik tőlük a hozzájárulást, ha a csatorna megépítését teljes egészében támogatta az Európai Unió és a magyar állam. Lázár János kancelláriaminiszter szerint 100 százalékos támogatással épült a csatorna a városban, a polgármester szerint nem. A csütörtöki lakossági fórumon elszabadultak az indulatok.

„Tessék már nekem segíteni, akkor tartozom, vagy nem?”

– még el sem kezdődött a lakossági fórum, amikor az idős asszony narancssárga kötött mellényben, gumipapucsban odalépett az egyik fórumot tartó megyei közgyűlési képviselőhöz. Marika néni egy kézzel írt füzetlapot nyomott a jobbikos Szabó Zoltán kezébe, aztán sorra húzta elő a szatyrából a gondosan összekészített papírokat.

A fórumon nagyon gyorsan kiderült, hogy meglehetősen kaotikusak az információk, amelyek a 2015 végén lezárt szennyvízberuházásról a lakosokhoz eljutottak. A csatornahálózat kiépítésére 3,7 milliárd forintot költöttek el a kisvárosban, a 95 százalékát az Európai Unió, a többit pedig a magyar állam támogatta. Lázár szerint. Nagy Sándor polgármester szerint nem.

©

Lázár János a hozzá forduló kistelekieket október 9-i levelében biztosította is arról, hogy a beruházás 100 százalékos támogatással készült el, ezt az információt kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Belügyminisztériumtól. A hasonló ügyekben már (a Nagykőrösön történtekről lásd keretes írásunkat) közbenjáró Lázár János levelének híre gyorsan körbeért Kisteleken, így a lakossági fórumra érkező mintegy kétszáz ember csak úgy ontotta a panaszokat.

©
Nagykőrösön Lázár János elintézte

A kistelekihez nagyon hasonló ügyben idén nyáron a nagykőrösi lakosok Lázár János közreműködésével elérték, hogy visszakapják előre befizetett pénzüknek azt a részét, amelyet az önrészből végül állami-uniós forrásból fizettek ki. Igaz, Nagykőrösön kiderült, mire használta volna pénzüket az önkormányzat (baráti cégek más megbízásaira), míg Kisteleken ezt egyelőre titkolják. Nagykőrösön tehát elvileg rendeződött az ügy, bár még mindig vet hullámokat, a lakosok pénzéért küzdő civil szervezet vezetőjét nemrég megfenyegették.

Temetésre félretett pénzt, családi pótlékot tiltottak le

„Nekem a temetésre félretett számlámról utalgatták a takarékszövetkezetben levő másik számlámra a pénzt, hogy le tudják tiltani a 80 ezer forintot” – az özvegyasszony nem értette, hogyan mehettek ezek a tranzakciók a tudta nélkül.

A beruházás kezdete előtt lehetőség volt arra, hogy egy összegben fizessék meg az egyébként háztartásonként 1,2 millió forintos beruházás akkor még 200 ezer forint körülire becsült érdekeltségi hozzájárulását. A másik lehetőség az volt, hogy a Fundamentával kötnek szerződést, így gyűjtik 2000 forintos befizetésekkel a megtakarítást. Aki egy összegben befizette a hozzájárulást, az kapott vissza pénzt, de 80 ezer forintot megtartott a vízközműtársulat. A részletfizetőknek, akik befizetéseikkel meghaladták a háztartásukra eső összeget, szintén visszautalták a pluszpénzt, de a 80 ezret ott is megtartották. Éppen azok jártak pórul, akik még a részletekkel sem birkóztak meg, vagy arra a hírre, hogy mindent támogat az állam, abbahagyták a befizetést.

A temetésre félretett pénzt az özvegyasszony lekötötte, úgy volt vele, ha százszázalékos a szennyvízberuházás támogatása, akkor nem kell a megtakarítása a csatornára. De a szövetkezetben vezetett nyugdíjszámláján sem volt 80 ezer forint.

„Addig-addig utalgatták egyik számláról a másikra a pénzt, amíg az önkormányzat le tudta tiltani az összeget” – állította a nő.

©

„A feleségem családi pótlékát vették le a számláról” – szólalt fel indulatosan egy fehér baseballsapkás férfi. Egy középkorú nő arra panaszkodott, hogy a fizetési meghagyás postázása után szeretett volna a Kistelek és Térsége Víziközmű Társulat vezetőjével beszélni arról, hogyan jött ki az összeg, de az nem volt hajlandó dokumentumokat mutatni neki, a pénzt le is tiltották két részletben a fizetéséből.

Zárt ajtók mögött döntött a társulat?

Többen azt sem értették, hogyan küldhették ki a fizetési meghagyásokat, illetve hogyan indíthatták el a letiltásokat még az év elején, amikor a társulat júniusban készített mérleget, akkor számolt el. Amiről a jelenlévők szerint a tagokat nem is értesítették.

Itt jött a következő furcsaság, hiszen a fórumon résztvevők között egy sem akadt, aki két tanúval aláírt papíron bízott volna meg küldöttet, hogy képviselje őt a társulat ülésein, és döntéseket hozzon a beruházással, az elszámolással kapcsolatosan.

A helyi Jobbik szervezte fórumra egyébként meghívták a település polgármesterét, ő nem, de a testületből eljött néhány képviselő és az alpolgármester is. Darabos Gábor ki is állt az emberek elé, de csak annyit mondott, hogy a kommunikáció terén bizonyára követtek el hibákat, de a képviselők sem tudtak túl sokat a társulat dolgairól. Ekkor elszabadultak az indulatok, és a villám miatt leégett ház miatt is elővették a polgármestert. Elővették volna, ha ott lett volna, így jobb híján az alpolgármesterre zúdult a harag.

„Mocsok világ, ami itt az elmúlt nyolc évben van. Taknyos gyerek kora óta ismerem Sanyit, de amikor bementem hozzá, hogy segítsen, mert rom lett a házunkból, akkor azt mondta, hogy vegyek fel kölcsönt az OTP-ben.”

Ez már persze nem tartozott a tárgyhoz, de kibuggyant.

Csatornára adott pénzt az önkormányzat a „szellemkastély” befektetőjének is

A lakossági fórumra meghívták a Csongrád Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetőjét és Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselőt is. Így már rögtön az elején az is szóba jött, hogy a városban olyan százmilliós beruházások épültek, ahol a madár sem jár. Ekkor bekiabált a pénzügyi bizottság elnöke, aki kikérte magának, a magánberuházásokhoz a városnak semmi köze.

Arról azonban megfeledkezhetett Bozó József képviselő, hogy Kistelek 10 millió forint támogatást adott a „szellemkastély” szennyvízberuházására, és közpénzből elvitte a hálózatot a szintén mozdulatlanságba dermedt ipari parkhoz is. Itt egyébként információink szerint (egy tervezésre kiírt közbeszerzésből gondoljuk így) a szellemcsarnokokig uniós TOP-pályázatból fogják megépíteni a csatornát. (Ez az a kisteleki ipari park, ahol uniós pénzből üzemcsarnokokat húztak fel, de szinte üresen állnak.)

©

A nem fizető lakosok számláján meg sorra tiltják le a 80 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulásokat.

A polgármester nem jött el, de levelet küldött

Nagy Sándor polgármester, aki nem jött el ugyan a lakossági fórumra, az azt megelőző napokban egy levelet juttatott el a postaládákba. Ebben visszautasítja, hogy a szennyvízberuházás pénzéből építette volna meg az ipari parkhoz a hálózatot, és sajnálatát fejezi ki, amiért nem sikerült 100 százalékos támogatás mellett megvalósítani a projektet.

Így a lakosok most eldönthetik, hogy Lázár Jánosnak vagy a polgármesterüknek higgyenek.

Azt a társulat elszámolása után sem tudják Kisteleken, de a fórumon sem derült ki, hogyan jött ki a 80 ezer forintos összeg, amit most rajtuk követelnek, így a Jobbik képviselői közérdekű adatigényléssel fordulnak az önkormányzathoz, ezt az alpolgármester kezébe nyomták, hogy juttassa el a megfelelő helyre.

Marika néni meg csak álldogált barna, nyomottvirág-mintás nadrágjában a biciklije mellett, amelyre nem tud felülni, csak azért tolta el a művelődési házba, mert egyébként menni sem tudna. Azt nem tudta meg, hogy a gondosan a papírra írogatott befizetési alapján ki számolja ki neki, hogy akkor ő most tartozik-e, vagy sem. Így inkább a papírokkal teli szatyrából elővette a fia fényképét, aki éppen egy évvel ezelőtt halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pár hónapon belül két új központot is kapott a magyar hírszerzés

Pár hónapon belül két új központot is kapott a magyar hírszerzés

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató