szerző:
hvg.hu

Az MSZP-s Korózs Lajos szúrt ki valami furcsát az MNB egyik jelentésében, de az NGM szerint ez nem jelent semmit.

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint az állam összesen 2826 milliárd forinttal tartozik a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az állami rendszerbe átterelésekor egyébként arról volt szó, hogy a számláikon felgyülemlett pénzt majd az állami egyéni számlákon tartják nyilván. Ez persze nem történt meg, de a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló legutóbbi jelentése szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Korózs ezért arra volt kíváncsi, hogy akkor ezek szerint az állam elismeri, hogy tartozik ezzel az összeggel az állampolgároknak, vagy ha nem, akkor miért tartják ezt nyilván?

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában viszont azt írta, hogy bár valóban a "nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás" soron tartják nyilván a szóban forgó összeget, 

ez a megnevezés egy statisztikai kategória, amely kimutatott kötelezettségként azt jelenti, hogy a társadalombiztosítás a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyont a társadalombiztosítási rendszerbe átlépők számára a társadalombiztosítás nyugdíjfizetése keretében, annak jogosultsági idejében és összege szerint használja.

Az NGM szerint pedig azért szerepel ez kötelezettségként, "hogy bevételi forrásként akkortól lehessen folyamatosan számításba venni, amikor az érintett állampolgári kör nyugdíjjogosulttá válik". Kérdés persze, hogy hogyan fogják tudni számításba venni az összeget az érintett állampolgári körnél, ha egyéni számlák nincsenek, és a pénzt is elköltötték már?

Az NGM válasza kitér arra is, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál felhalmozott és az állami rendszerbe átvett egyéni pénzeket valóban nem tartják számon, az állami nyugdíjrendszerbe átlépők

a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn.

Hozzáteszik, az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag vagy sem, magyarul már teljesen mindegy, hogy ki mennyi pénzt halmozott fel a magánnyugdíjpénztáránál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet