szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több málnaszörpöt is tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mint kiderült, vannak olyan készítmények, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, a gyümölcsízt pedig inkább almával és aromákkal igyekeznek helyettesíteni a gyártók.

27 különböző szupermarketekben vagy bioboltokban kapható málnaszörp gyümölcs- és málnatartalmát, adalékanyagait, csomagolását és származási helyét vizsgálta termékcímke alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete – közölték.

A termékeket a csomagoláson szereplő információk alapján értékelték, ehhez figyelembe vették a szörpök gyümölcs-, és ezen belül málnatartalmát; a termék esetleges kockázatot jelentő összetevőit (pl. édesítők, tartósítók, színezékek), a termék eredetét (gyártás helye), csomagolását, illetve hogy rendelkezik-e bio minősítéssel.

Jelentős eltérések

Az egyes termékek minősége között jelentős eltéréseket tapasztaltak. Míg a legjobb szörpök igazi málnából, cukorból (és esetleg néhány adalékból) állnak, vannak olyanok is, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, és a gyümölcstartalmukat a sokkal olcsóbb alma, ízüket pedig az aromák adják.

A közlemény szerint találtak olyan készítményeket is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. A málnamentes, de málnaízű termékekben cukorral, aromákkal és jellemzően biztonságosnak tekinthető színezékekkel érik el a kívánt hatást.

Az első három helyezett:

a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje 91 százalékos

a Spar két sajátmárkás terméke, a Spar Premium 88 százalék

és a Spar Natur pur – 85 százalékos eredménnyel.

A legalacsonyabb (55-61 százalékos) értéket az a négy termék kapta, amelyik egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, az ízt aromák és édesítőszerek, a színt a jobb esetben bodzalé, máskor azorubin biztosítja. Mivel nincs bennük gyümölcs, ezeknek a termékeknek a hivatalos megnevezése nem is málnaszörp, hanem málnaízű szörp, amit mindegyik esetben korrektül tüntettek fel a gyártók. Az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e a név jelentésével – közölte a TVE.

Alma a málnaszörpben

A termékek gyümölcstartalma az esetek felében 30-33 százalékos volt, a prémium termékeknél viszont elérte az 50 százalékot is. De naivitás lenne azt feltételezni, hogy a málnaszörpben a gyümölcstartalmat a málna jelenti. Tizenegy termék tartalmazott almát, és ezekben – két kivételtől eltekintve – ez a gyümölcs volt csak érdemi arányban.

A korábbi tesztjeikkel ellentétben most határozottan megfigyelhető volt, hogy a gyengébb értékelést elérő termékek kizárólag a legolcsóbb kategóriából kerültek ki.

A vizsgált 27 termékből négy szörp kivételével mindegyik tartalmazott valamilyen színezési céllal használt adalékot, ez az esetek többségében az egészségre nézve nem jelent kockázatot.

A málnaszörpök esetén az édes íz biztosítására leggyakrabban cukrot (glükóz-fruktóz szirup vagy kristálycukor) alkalmaznak, de a diétás, cukormentes szörpökhöz édesítőszereket adagolnak a cukor helyett. Ezek nem csak a cukorbetegek szempontjából előnyösek, hanem a gyártóknak is segítenek a költségek alacsonyan tartásában – írták a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát

Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt