szerző:
bankmonitor.hu

Bevezeti a kormány a családok othonteremtési kedvezményének igénylésekor a nyilatkozati elvet a dokumentumok benyújtása helyett, ez majd gyorsítja a folyamatot- mondta a kormányinfón Lázár János. A Bankmonitor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A nyilatkozati elv bevezetése azt jelenti, hogy nem a dokumentumokat kell benyújtani, hanem elegendő nyilatkozni például a születés, illetve a házasság időpontjáról, válás esetén pedig a jogerős bírósági döntés időpontjáról, építkezés esetén pedig szintén az idejéről. Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lesz így az ügyintézés, amit az is segít Lázár szerint, hogy a bankokat is gyorsabb ügyintézésre kötelezik: lakásvásárlás esetén a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül, építkezés esetén pedig 60 napon belül kell meghozniuk a döntést a bankoknak. 

A nyilatkozati elv bevezetése pedig azt is jelenti, hogy az állam bizalommal befogadja a kérelmeket, de a szerdai kormányülésen azt is eldöntötték, hogy a NAV ellenőrizheti a kérelmeket és aki hazudik, vagy becsapja az államot, azoknál a NAV fog eljárni ezekben a csok-os ügyekben-írta a Portfolió.

A miniszter hozzátette: a kormány nem akarja a Bankszövetséggel való együttműködést felmondani a csok ügyintézése során, bár elárulta: ez is felmerült a kormányülésen. Hozzátette: ő ezt nem tartja indokoltnak, így most az a döntés, hogy a pénzintézetek is dolgozzanak gyorsabban. A most érvényes csok-rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat a Bankmonitor az alábbiakban foglalta össze:

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)  programban gyermekszámtól függően használt lakáshoz 600 ezer – 2,75 millió forintot, míg új lakáshoz 600 ezer – 10 millió forintot lehet vissza nem térítendő támogatásként kapni. Minél több gyermek van, annál magasabb a támogatási összeg, és lehetőség van arra is, hogy a jövőben születendő gyermekre vegye valaki igénybe a támogatást, ez utóbbit hívják megelőlegező csok-nak.

©

Fontos tudni a legelején, hogy a csok önmagában is igényelhető, nem feltételemül kell kapcsolódnia hozzá hitelnek. Viszont, ha hitellel együtt veszi fel az ember, akkor a hitellel együtt fogják elbírálni és folyósítani is.

A csok miatt több extra dokumentumra is szükség van per pillanat, így:

-         házas- vagy élettársak esetében legalább az egyik fél részéről legalább egy OEP igazolásra, ami a TB jogviszonyt igazolja,

-         NAV igazolás mindenkitől, hogy nincs köztartozásuk,

-         erkölcsi bizonyítvány mindenkitől,

-         elvált igénylő esetében a bírósági határozat a gyermek elhelyezéséről,

-         megelőlegező CSOK-nál a házassági anyakönyvi kivonat,

-         gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonata.

Öröm az ürömben, hogy legalább ezeknek a dokumentumoknak a beszerzése díjmentes. Azonban, ha hitel nélkül veszi igénybe az ügyfél a csok-ot, akkor a bank az elbírálásért díjat számíthat fel, ami a támogatási összeg 1,5 százaléka, de maximum 30 ezer forint lehet. Sőt, külön szükség van értékbecslésre (30-35 ezer Ft), 2 tulajdoni lapra (kb. 3 ezer Ft), illetve építés/bővítés esetén szakaszonkénti felülvizsgálatra a helyszínen (15-20 ezer FT/felülvizsgálat). Ez utóbbi díjak a hitel kapcsán is felmerülnének, annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy közös (hitel+CSOK) igénylésnél ezeket nem kell kétszer megfizetni.

Elképzelhető, hogy a felsorolt papírokon kívül másra is szükség lesz, viszont ezek nem CSOK specifikusak, vagyis egy hagyományos lakáshitel esetében is be kell azokat nyújtani. Azt ne feledjük, hogy a csok-ot mindig utolsó részletként utalja a bank, más szóval az önerőt előbb fel kell használni és igazolni is szükséges. Az építés/bővítés annyiban speciális, hogy ekkor a folyósítás a hitelhez hasonlóan szakaszosan történik, a munkálatok előrehaladtával párhuzamosan (költségvetés 70 százalékát számlával igazolni kell).

Optimális esetben a bankoknál a CSOK ( átfutási ideje másfél hónap, ami azt jelenti, hogy a papírok benyújtásától a folyósításig körülbelül 6 hét telik el. De ez is csak akkor igaz, ha lakásvásárlásról van szó, mert építéskor/bővítéskor a munkálatok előrehaladtától függ a folyósítás is, így ekkor pontos átfutási időt nem lehet megadni.

A tapasztalatok alapján az a konklúzió, hogy magasabb az átfutási idő, ha a hitel mellé igénylünk csok-ot, mintha csak magában a hitelre van szükségünk. Sőt lakáscélok szerint is lehet különbséget tenni, például az építésnél/bővítésnél hosszabb lesz az átfutási idő, mintha egy egyszerű lakásvásárlásról lenne szó.

Nézzen utána a következő kalkulátorral, hogy jogosult lehet-e a csok-ra!