szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden oldalról alázzák a brit kormányt a Brexit miatt.

Egy francia-holland társaság nyerte el a megbízást arra, hogy legyárthassa az Egyesült Királyságban a Brexit után kibocsátandó útleveleket, a Gemalto biztonsági cég 11 és fél éven keresztül nyomtathatja a sötétkék borítóval ellátott okmányt, amely sokak szemében azt jelképezi, milyen előnyökkel jár az EU-ból való kilépés.

A Gemalto, amelyet nemsokára a francia Thales vásárol fel, nem ismeretlen a brit közigazgatás számára, ők gyártják a szigetországban kiadott jogosítványokat is. A Financial Times szerint a biztonsági cég várhatóan több nagy-britanniai telephelyet létesít majd az útlevelek elkészítésére.

A mostani döntésre ennek ellenére mind a Brexit-hívők, mind az ellenoldal lecsapott. Előbbiek a nemzet szimbolikus megalázását látják benne, míg az ellenzéki Munkáspárt a brit nemzeti érdekek megsértésének véli a döntést.

A londoni belügyminisztérium a bírálatokat azzal igyekezett visszaverni, hogy a jelenlegi, brit gyártó lecserélésével 120 millió fontot spórolnak az adófizetőknek. A tárca decemberben még arról beszélt: a több mint 30 év szünet után újra kibocsátandó kék útlevelek a britek „nemzeti identitását szimbolizálják”.

A britek számára az is elég megalázó, hogy az EU részéről egy franciát, Michel Barnier-t nevezték ki főtárgyalónak, aki a kezdetektől csak franciául hajlandó nyilatkozni a tárgyalásokról. A tapasztalt politikusnak természetesen nincsenek nyelvtudásbéli hiányosságai: amint a Brexit egyik legkeményebb kérdésévé vált ír határvita kerül szóba, egyből átvált angolra.

A Brexit természetesen a jelenleg folyó brüsszeli EU-csúcsnak is témája: a többi tagország péntek délelőtt fogadta el az unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatára vonatkozó tárgyalási irányelveket.  A döntés azt a javaslatcsomagot érinti, amelyet a hét elején fogadtak el a tárgyalófelek.

A mostani beleegyezés hírét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke osztotta meg a Twitteren, de az Európai Tanács is egy Twitter-bejegyzéssel reagált a jó hírre. Ebbe pedig mindjárt beletettek egy kisfilmet is a tárgyalásokról. A bő egyperces, angol nyelvű videót nagyjából így lehet összefoglalni: mi jó viszonyt szeretnénk, csak hát a britek eléggé megnehezítik a helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!