szerző:
bankmonitor.hu

A lakástakarékok, bár hasonlónak tűnnek, egyes jellemzőikben lényeges eltérések lehetnek. Ilyen például a futamidő, a betéti kamat, a szerződéses összeg, a lakáskölcsön kondíciói, vagy éppen az elérhető akciók és kedvezmények. Mutatjuk, mire kell figyelni a választásnál.

Más lesz az optimális választás azok számára, akik a számlanyitási díj minimalizálására, és más azoknak, akik a megtakarítási összeg maximalizálására hajtanának. Vagyis nem mindegy, hogy melyik ajánlatot keresi az ügyfél: azt, ahol az induláskor a szerződéskötésre szinte semmit sem kell fizetnie, vagy azt, ahol a lejáratkor sokkal nagyobb összeget tud lakáscélra felhasználni. A Bankmonitor mindkét csoport számára összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A számlanyitási díj akciók esetében arra érdemes figyelni, hogy az ajánlat mellé nem kell-e valamilyen kapcsolt terméket (SMS-szolgáltatást, lakásbiztosítást, bankszámlát) igénybe venni, ugyanis ezek többletköltséget is jelentenek.

A megtakarítási összegnél két dolgot kell szem előtt tartani, mégpedig a hónapban meghatározott futamidőt és a betéti kamatot. Sok esetben adott futamidőn belül is eltér a lakástakarék konkrét lejárata (például 4 évnél lehet 46 vagy 52 hónap is), márpedig minél tovább teljesítjük a befizetést, annál nagyobb lehet a megtakarítás összeg is. Ezen kívül olyan ajánlatokat is ki lehet fogni, ahol magasabb kamat jár a befizetésekre.

Kedvező számlanyitás vagy magasabb megtakarítás?

A Bankmonitor az általa követett ajánlatok közül a 6 éves lakástakarékokat vette szemügyre, hiszen itt már több kedvezmény is elérhető, anélkül, hogy bármilyen kapcsolt terméket igénybe kellene venni.

©

Gyűjtésünkből jól látszik, hogy amennyiben a megtakarítási összeg maximálizálása a cél, akkor a Fundamenta lakástakarék. Gyarapodó ajánlata magaslik ki a mezőnyből. Ugyan számlanyitási kedvezmény nem jár, viszont ez esetben 1,15%-os betéti kamatot írnak jóvá a befizetések után, ami több mint tízszer nagyobb a versenytársakhoz képest, így összességében a betéti kamatok képesek kárpótolni a takarékoskodót a magasabb kezdeti költségekért. Azt is hozzá kell tenni, hogy a futamidő is itt a leghosszabb, hiszen 52 hónapig kell félretenni.

Úgy is gondolkodhatunk, hogy a Fundamenta kamatkedvezményben részesíti azokat, akik éppen a megtakarítási összeget tartják a legfontosabbnak a számlanyitáskor. Mivel a futamidő alatt a betéti kamat lesz a versenytársakéhoz magasabb, ennek az előnyét a felhasználáskor tudjuk learatni, amikor lakáscélra használjuk fel a megtakarított összeget.

Ugyanakkor az Erste lakástakarék  is pozitív nettó nyereséget tud felmutatni a fenti táblázat alapján. Ennek oka, hogy egyrészt a lakástakarék egyhavi betét összegére csökkenti le a számlanyitási díjat (jelen esetben 20 ezer forint 44 ezer forint helyett), másrészt alkalmasint egyéb kedvezmény (utalvány) is érvényesíthető. A fent bemutatott példában van egy olyan akció, amikor kapcsolódó termék igénybe vétele nélkül kaphat a szerződéskötő 24 ezer forintos kedvezményt. Összességében nemcsak a számlanyitási díj tűnhet el, hanem egy plusz összeg is szabadon felhasználható lesz.

Tehát, ha a számlanyitási díj lefaragása a cél és az, hogy szinte azonnal szabadon felhasználható kedvezményhez jussunk, akkor az Erste, míg ha a nagyobb megtakarításra hajtunk, akkor a Fundamenta konstrukciója bizonyul jó választásnak. Az Erste esetében a kedvezmény már a megkötés után érzékelhető előnyt jelent, míg a Fundamentánál a magasabb betéti kamat előnyeit a felhasználáskor lehet kiélvezni a nagyobb megtakarításon keresztül.

Természetesen a másik két lakástakarék ajánlatait sem szabad szem elől téveszteni. Az Aegon lakástakarék  felére csökkentett számlanyitási díjat kínál a legalább 5 éves szerződésekre, emellett plusz termék igénybevételével akár a teljes számlanyitási díj is megspórolható. Az OTP lakástakarék  aktuálisan csak kapcsolt termékkel teszi elérhetővé a kedvezményeit, viszont ha vállaljuk a lakástakarék SMS-szolgáltatását, a hűségvállalást és az OTP-s bankszámlát, akkor itt is ingyenesen megúszható a számlanyitás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!