szerző:
hvg.hu

Félezer hektár szőlő harmadát elverte a jég, pedig elvileg dupla védelem is van Soltvadkert környékén. A jégverte gazdák úgy tudták, hogy az agrárkamara másfél milliárd forintos berendezése és a hegyközség korábban telepített rendszere is felmondta a szolgálatot. Közben reagált a Nemzeti Agrárkamara, szerintük az ő rendszerük működött, de teljes védelmet soha nem is ígértek.

„Nem küldött riasztást a velünk szerződött magáncég, ami után be kellett volna kapcsolni a jégkárelhárító berendezéseket” – mondta Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke. A térségben több jégkárelhárítót is telepítettek, még nyolc évvel ezelőtt a hegyközség vásárolt négyet, ők a szerződött magáncéggel állapodtak meg abban, hogy a riasztásról is gondoskodnak, most ez maradt el, a négy berendezés közül egy működött, amikor lecsapott a vihar, az is azért, mert úgy felejtették. A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara óriási hévvel beharangozott „jégerei” sem mozdultak rá a jégviharra, pedig elvileg már azokat is beüzemelték a térségben, így elméletileg dupla védelem alatt állnak az itt gazdálkodók, de gyakorlatilag egy sem működött, amikor lecsapott a vihar.

Még a múlt héten söpört végig az a vihar Bács-Kiskun megyében, a Soltvadkert melletti Csáboron verte el a jég a szőlőt. A gazdák keresték meg a helyi lapot, majd az szólaltatta meg Frittmann Jánost, hegyközségi elnököt, aki még a lapnak azt is elmondta, hogy nem csak a hegyközségi berendezések, de az agrárkamara „frissen” telepített generátorai sem mozdultak rá a jégre.

Amikor mi is megkerestük Frittmannt, nekünk már csak a hegyközség berendezéseiről beszélt, a kamarai másfél milliárdos rendszerről nem akart nyilatkozni, így megkerestük a Nemzeti Agrárkamara igazgatóját, aki korábban a hvg.hu cikkében részletesen elmagyarázta a rendszer működését. Ebből az derült ki, hogy tíz kilométeres négyzetrácsos hálózatban helyezték ki a generátorokat, amelynek ötöde automata, a többit „alkalmazottak” kapcsolják be, a meteorológiai szolgálattól kapott jelzés alapján pedig a kamara riasztja a kezelőket. Arra voltunk kíváncsiak, hol került homokszem a gépezetbe: vajon nincs elég alkalmazott, akik fél éven át 300 ezer forintért készenlétben állnak, vagy a riasztási láncolat szakadt meg.

Időközben megkaptuk a Nemzeti Agrárkamara válaszát is, a szervezet sajtószolgálata szerint az ő rendszerük az egész országban működik már május elseje óta, ahogy azt akkor bejelentették. Az összes kézi vezérlésű generátor működtetéséhez felvették a szükséges kezelőket is. A soltvadkerti térségben is elindultak a jégkárelhárítók a szóban forgó vihar esetén, de azt soha nem állították, hogy azok száz százalékos védelmet nyújtanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!