szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félezer hektár szőlő harmadát elverte a jég, pedig elvileg dupla védelem is van Soltvadkert környékén. A jégverte gazdák úgy tudták, hogy az agrárkamara másfél milliárd forintos berendezése és a hegyközség korábban telepített rendszere is felmondta a szolgálatot. Közben reagált a Nemzeti Agrárkamara, szerintük az ő rendszerük működött, de teljes védelmet soha nem is ígértek.

„Nem küldött riasztást a velünk szerződött magáncég, ami után be kellett volna kapcsolni a jégkárelhárító berendezéseket” – mondta Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke. A térségben több jégkárelhárítót is telepítettek, még nyolc évvel ezelőtt a hegyközség vásárolt négyet, ők a szerződött magáncéggel állapodtak meg abban, hogy a riasztásról is gondoskodnak, most ez maradt el, a négy berendezés közül egy működött, amikor lecsapott a vihar, az is azért, mert úgy felejtették. A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara óriási hévvel beharangozott „jégerei” sem mozdultak rá a jégviharra, pedig elvileg már azokat is beüzemelték a térségben, így elméletileg dupla védelem alatt állnak az itt gazdálkodók, de gyakorlatilag egy sem működött, amikor lecsapott a vihar.

Még a múlt héten söpört végig az a vihar Bács-Kiskun megyében, a Soltvadkert melletti Csáboron verte el a jég a szőlőt. A gazdák keresték meg a helyi lapot, majd az szólaltatta meg Frittmann Jánost, hegyközségi elnököt, aki még a lapnak azt is elmondta, hogy nem csak a hegyközségi berendezések, de az agrárkamara „frissen” telepített generátorai sem mozdultak rá a jégre.

Amikor mi is megkerestük Frittmannt, nekünk már csak a hegyközség berendezéseiről beszélt, a kamarai másfél milliárdos rendszerről nem akart nyilatkozni, így megkerestük a Nemzeti Agrárkamara igazgatóját, aki korábban a hvg.hu cikkében részletesen elmagyarázta a rendszer működését. Ebből az derült ki, hogy tíz kilométeres négyzetrácsos hálózatban helyezték ki a generátorokat, amelynek ötöde automata, a többit „alkalmazottak” kapcsolják be, a meteorológiai szolgálattól kapott jelzés alapján pedig a kamara riasztja a kezelőket. Arra voltunk kíváncsiak, hol került homokszem a gépezetbe: vajon nincs elég alkalmazott, akik fél éven át 300 ezer forintért készenlétben állnak, vagy a riasztási láncolat szakadt meg.

Időközben megkaptuk a Nemzeti Agrárkamara válaszát is, a szervezet sajtószolgálata szerint az ő rendszerük az egész országban működik már május elseje óta, ahogy azt akkor bejelentették. Az összes kézi vezérlésű generátor működtetéséhez felvették a szükséges kezelőket is. A soltvadkerti térségben is elindultak a jégkárelhárítók a szóban forgó vihar esetén, de azt soha nem állították, hogy azok száz százalékos védelmet nyújtanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni