szerző:
hvg.hu

Bár 2016-ban csökkent kicsit az üteme, továbbra is folyamatos az elvándorlás Magyarországról – derül ki az OECD adatait idéző Portfolio cikkéből.

Újabb becslés érkezett a külföldre vándorolt magyarok számáról: az OECD most megjelent adatai szerint az egymilliót közelítheti azok száma, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldre vándoroltak – írja a portál.

Az OECD szerint 2016-ban 85 ezren vándoroltak el az egy évvel korábbi 99 ezer után, a 15%-os visszaesés egy része a Brexitnek volt betudható.

Ha viszont hosszabb távon vizsgáljuk a tendenciákat, már jóval szomorúbb számokat kapunk: a szervezet adatai alapján 2006-15 között évente átlagosan 65 ezer magyar próbált szerencsét külföldön. A portál szerint emellett a 2004-es EU-csatlakozásunk utáni két évben is megindulhattak már sokan: ha erre az időszakra is csak "átlagos" kivándorlást veszünk alapul, akkor 780 ezernél járunk. Ehhez jön a 2016-os 85 ezer, és a 2017-es egyelőre nem ismert szám.

Így összességében majdnem biztos, hogy 900 ezer felett van már azoknak a száma, akik 2014 óta hosszabb-rövidebb ideig elvándoroltak külföldre

– írták.

A visszatérésről szóló adatokat már nem ennyire egyszerű nyomon követni. Ráadásul ha valaki a külföldi statisztikából kikerül, akkor az még korántsem biztos, hogy hazatért, hiszen közben kereshetett akár más célországot is.

A Portfolio azt írja, a fenti közel egymillió magyar jelentős része ezért könnyen lehet, hogy visszatért már Magyarországra, ez pedig alátámasztja azt a korábbi becslést, miszerint jelenleg 600 ezer körül lehet az Európában élő magyarok száma. 

(Nyitóképünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

A Lánchidat kémleli a kockásfülű nyúl

A Lánchidat kémleli a kockásfülű nyúl