szerző:
hvg.hu

Megjelent az indiai kormány jelentése a világ második legnépesebb országának vízhelyzetéről. A diagnózis több mint nyugtalanító. Az ország 1,2 milliárdos lakosságának csaknem fele vízhiányos régiókban él.

 Évente minimum 200 ezer ember hal meg az egészséges víz hiánya miatt. 21 indiai nagyváros lakói, köztük Újdelhi, Bangalore, Hyderabad, összesen kb. 100 millió ember, két éven belül feléli a város alatt húzódó használható vízkészleteket, amelyek a forrásokat és a kutakat táplálják. Persze, mint minden természeti csapás, ez is leginkább a legszegényebb rétegeket sújtja. Azokat az embereket, akiknek a házában, vagy inkább szedett-vetett ipari hulladékokból, bádogból összeeszkábált kunyhóikban, viskóikban nincs vezetékes víz. Ők csak a közkutakból juthatnak vízhez, és a krízis épp ezeknek az ellátását veszélyezteti.

 Az indiai nagyvárosok egyre inkább „betonizálódnak”, vagyis hatalmas lakóépületek készülnek, az utcákat is aszfaltozzák. Ennek viszont az a következménye, hogy az esővíz nem jut el a talajba, tehát a lent lapuló készletek egyre inkább kimerülnek. Az RFI által idézett indiai szakértő, KJ Joy viszont azt mondja, hogy lenne megoldás. Csakhogy: a városok nem óvják a természetes forrásokat, a tavakat, az esővíz hasznosítására sem figyelnek, továbbá a szennyvizet sem tisztítják, holott ez is hatalmas forrás lehetne. Vagyis a technológia lényegében megvan a nagyvárosok vízellátásának a biztosítására is, csak alkalmazni kellene.

Az indiai kormány jelentésében azért van egy optimizmusra utaló fejezet is: azok a régiók, ahol a vízhiány leginkább fenyeget, ha lassan is, de megkezdték a vízkészletek mentését biztosító korszerű technológiák alkalmazását. Egyébként a víz, már most is csaknem olyan fontos „nyersanyag”, mint az olaj, és bolygónk felmelegedése és kiszáradása miatt, a vízhiány konfliktusok és újabb menekültáradat elindulásának a forrása lehet, főleg a trópusi Afrikából, a következő évtizedekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!