szerző:
hvg.hu

A befektetési szakember szerint több vi komoly fellendülés után a magyar költségvetésnek már egyensúlyban kellene lennie.

Régóta tart a fellendülés az alapvetően ciklikus természetű gazdaságban, ezért lassulás várható a következő időszakban – mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Zsiday Viktor befektetési szakember. Ahhoz, hogy olyasfajta válság alakuljon ki, amilyen a 2008-as volt, szerinte sok mindennek kell rosszul elsülnie, ráadásul a mostani helyzet alapvetően más. „Most az a fő kockázat, hogy a 2008-as válság során a jegybankok nagyon megijedtek, és olyan eszközökhöz nyúltak, amelyekről korábban minden közgazdász azt mondta, hogy jegybank számára tilosak, mert ezek a lépések komoly inflációt fognak okozni. Szélsőségesen alacsonyra vitték le a kamatokat, és ezzel egy időben olyan mértékű pénznyomásba – eufemisztikus nevén mennyiségi lazításba – kezdtek, amire korábban nem volt példa. Számos elemző arra számított, hogy ebből inflációs megugrás lehet, de ez meglepetésre nem a fogyasztói árak piacán történt meg, hanem az eszközpiacon, felment szinte mindennek az ára” – magyarázta.

Zsiday szerint az elmúlt években a jegybankok akciói a legtöbb eszközosztályban buborékot hoztak létre, most viszont elkezdődött a kamatemelés Amerikában, és mivel a dollár világpénz, ennek hatása lesz a világgazdaságra is. „A fordulat tehát nagy valószínűséggel megtörténik, a kérdés csak az, hogy a landolás mennyire lesz puha.”

A befektetési szakember úgy látja, hogy Magyarország szempontjából pozitívum, hogy – szemben sok feltörekvő országgal – a svájcifrank-hitelek magas aránya miatt kénytelen volt 2008 után drasztikusan leépíteni a hitelállományát. Emellett a GDP 1 százalékát elérő tartalék van a költségvetésében, ami egy erős fellendülési időszakban elegendő kell, hogy legyen. Ugyanakkor nem tartja elégségesnek a felkészülés mértékét sem monetáris, sem fiskális oldalról. Pedig szerinte „a jelenlegi helyzetben, többévi komoly fellendülés után a magyar költségvetésnek már egyensúlyban kellene lennie, hogy fel legyen készülve egy komolyabb problémára.”

Hozzátette: „Egy nagyobb válság esetén az adók visszaesése és a szociális kiadások hirtelen megugrása miatt a költségvetés hiánya könnyen automatikusan 3 százalék fölé menne, ami uniós tagországként korlátot jelent. Ha ez megtörténne, az államnak akarata ellenére vissza kellene fognia a költekezését, és megint oda jutnánk, hogy válságban szorítunk meg fiskálisan és monetárisan is, nem pedig enyhítjük a válságot.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!