szerző:
hvg.hu

A mindössze 800 ezer lakosú, de a Svájccal megegyező területű himalájai királyság, Bhután a világ legkevésbé szennyező országa. Már ami a szén-dioxid-mérleget illeti.

Háromszor annyi szén-dioxidot nyelnek le zöldellő erdői, mint amennyit az ország a légtérbe bocsát. Bhután a világ egyetlen országa, ahol a károsanyag-kibocsátás végső mérlege negatív. Ehhez persze természeti adottságok is kellenek, no meg egy nagyon tudatos környezetkímélő állami gazdaságpolitika. A bhutáni alkotmány szerint az ország területének minimum hatvan százalékát zöld erdőknek kell borítaniuk. További szabályokkal korlátozták a mezőgazdasági termőterület növelését, vagyis a természetes élőhelyek pusztítását és az egyébként nagyon jövedelmezőnek ígérkező fakivágást is.

Bhután rájött, hogy a tömeges turizmus, bár rövid távon bevételeket hoz, hosszú távon környezetpusztító. Ezért az idegenforgalmi csúcsszezonban csak napi minimum 250 dolláros költést vállaló turistákat fogad az ország. És ennek az intézkedéseknek hála, nem árasztják el Bhutánt a kispénzű, „fapados turisták”. De a bhutáni kormány környezetvédelmi felelőse azt mondta az AFP-nek, hogy országa, még a tudatos intézkedések ellenére is, megszenvedi a klímaváltozást, amit az óriási szomszédok, Kína és India mérsékelten környezetbarát energiapolitikája okoz.

Korábban még nyáron sem volt 30 fok, most viszont kánikulában élünk – mondta az illetékes. A rizs az eredetei bhutáni agrárkultúrában nem volt jelen, de a klímaváltozás hatására egyre több a rizsföld. Bhután igyekszik a vízi energiára építeni a jövőt. Már most is a bhutáni export egyharmadát az Indiába irányuló áramkivitel teszi ki, ez az egész GDP 8 százaléka. De további erőművek létesítésén dolgoznak. És ebben is innovatív módon környezetvédők: nem építenek hatalmas gátakat, amelyek tönkre teszik a folyók élővilágát, hanem a vizek természetes áramlásából nyerik az energiát, és ezzel is hozzájárulnak a környezet védelméhez. 

Bhután a legendás boldogságindex alapján lett a világ egyik legismertebb és legirigyeltebb országa: itt kevés a milliomos, ha egyáltalán van, nincsenek nagy plázák, de az emberek kiegyensúlyozottak és elégedettek, nem kis részben annak köszönhetően, hogy harmóniában élnek a környezetükkel, és azt nem rombolják. Ez a modell persze nem exportálható a nyugati világ nagy metropoliszaiba, de azért a tanulságok érdekesek, és érdemes odafigyelni e kis himalájai ország egyedi teljesítményeire. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Bhutánban minden kedden gyalogosnapot tartanak

Gyalogosnappal védik ezentúl keddenként a környezetet Bhutánban, a Himalája-hegység eldugott királyságában, amely a bruttó nemzeti boldogság fogalmának bevezetésével hallatott magáról legutóbb.

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása