szerző:
Domány András

Egy földhaszonbérleti szerződés meghosszabbításáról szóló per kapcsán mondta ki az Ab, hogy egy később hozott szankciót nem alkalmazhatnak egy korábbi ügyre.

Ha egy törvény 2014-ben mondott ki egy szankciót, akkor ezt nem alkalmazhatják egy 2012-es ügyre – ez a lényege annak az alkotmánybírósági döntésnek, amely egy földhaszonbérleti szerződés meghosszabbításáról szóló per kapcsán született.

A panaszos földművelő szerződéshosszabbítását a földhivatal azért utasította el, mert egy új törvény szerint kizáró ok, ha a bérlőt valamiért megbírságolták, holott a bírságot akkor szabták ki rá, amikor ez a büntető jellegű szabály még nem volt érvényben. A bíróság két szinten igazat is adott a bérlőnek, de a Kúria mindezt felülvizsgálva a hatósági elutasítást tartotta érvényben, mondván, hogy nem volt szó visszamenőleges jogalkotásról.

Az Alkotmánybíróság most a Kúria ítéletét semmisítette meg, vagyis a bérlő – ha ennyi év után még van értelme a dolognak – újra kérheti a haszonbérlet meghosszabbítását. Az Ab többsége szerint nem mindig alkotmányellenes, ha egy új intézkedés korábban zajlott ügyekre is érvényes, de akkor ezt magába a törvénybe kell belevenni átmeneti szabályként. Itt ez nem történt meg.

Ezért az Ab alkotmányos követelményként határozza meg, hogy a haszonbérleti szerződés jóváhagyását csak az említett törvény hatálybalépését – 2014. január 1-jét – követően jogerősen kiszabott földvédelmi bírság esetén kell megtagadni.

Hasonló Ab-határozat született egy másik ügyben is, ahol nem haszonbérleti, hanem adásvételi szerződést nem hagyott jóvá a hatóság a szerződő fél korábbi bírságára hivatkozva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az utolsó pillanatban is kapott még 3 milliárd tao-pénzt a felcsúti sportcsarnok

Az utolsó pillanatban is kapott még 3 milliárd tao-pénzt a felcsúti sportcsarnok

Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti