szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Downing street is megerősítette: minden kérdésben megegyeztek az uniós és a londoni tárgyalófelek a brit kilépés feltételeiről, megvan a megállapodás tervezete. Ez azonban messze nem a dráma vége, konzervatívok Brexit-tábora, illetve az északír koalíciós partner is ellenzi a megállapodást, miként bírálta azt a Munkáspárt is.

Szerdán tárgyal a brit kormány a Brexitről szóló megállapodásról, a megerősített hírek szerint londoni idő szerint délután kettőkor kezdődik a kormány sürgősségi ülése. A Bloomberg és a BBC azonban úgy tudja, Theresa May miniszterelnök már kedd este behívta tájékoztatóra kormánya tagjait. A hírügynökség szerint az EU-tagországok képviselőit szerdára Brüsszelbe rendelték. A Guardian pedig arról ír, hogy a kormányfő több fontos üzleti szervezet – például a brit iparkamara – vezetőit is a Downing Streetre hívta.

A kedd késő esti reakciók pedig azokat igazolták, akik szerint Mayre még nehéz menet vár. Mint a The Guardian arról beszámolt, a konzervatívok keményvonalasai nyomban jelezték, hogy ők ellenzik a megállapodást, és hasonló hírek érkeztek May északír szövetségeseitől is. London polgármestere, Sadiq Khan szintén arra szólította fel a parlamentet, hogy utasítsa el a megállapodást, mert az csak rossz lehet. Ugyanígy, a Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn azt nyilatkozta: valószínűtleg, hogy ez egy jó alku lenne.

Az EU-ban maradás hívei szintén szervezkedtek, a legelszántabbak kedd este kitartóan az újabb népszavazást követelték:

Az elmúlt napokban intenzív tárgyalások folytak a felek között, de még kedden is közzétett az Európai Bizottság egy dokumentumot arról, mi lesz, ha 2019. március 29-én megállapodás nélkül lép ki a szigetország az Európai Unióból. Az uniós főtárgyaló, Michel Barnier szóvivője kedd délután nem is erősítette meg a megállapodás hírét, csak annyit közölt: holnap a bizottság déli sajtótájékoztatóján értékelik majd a helyzetet.

A felröppent hírekből azt lehetett tudni: jobbára csak az ír–északír határ átjárhatósága érdekében meghozandó átmeneti intézkedések lezárásával kapcsolatban folyik a vita a tárgyalófelek között. Az ír közszolgálati csatorna, az RTE internetes oldala úgy tudja, a kérdésről hétfő este született meg a megállapodás, ennek szövege pedig kedden érkezett meg a londoni kormányfő hivatalába. Ennek lényege az, hogy átmeneti időre az Egyesült Királyság területén egységes vámszabályozás Észak-Írország területén különleges rendelkezésekkel egészül ki, hogy megmaradjon a határ átjárhatósága az országrész és a sziget déli fele, az EU-ban maradó Írország között.

Fontos, hogy ez még messze nem jelenti azt, hogy lezárult volna a tárgyalás. A BBC is kiemeli: "technikai" vagyis alacsonyabb szinten született meg az alku, amelyet még jóvá kell hagynia a brit kormánynak. Ez nem lesz könnyű menet, több okból sem:

  • a Theresa May kisebbségi konzervatív kormányát kívülről támogató északír DUP nem akar más elbírálást, mint a szigetország többi része
  • a kabinet Brexit-párti tagjai szerint May féloldalas megoldása nem felel meg az eredeti, teljes szakításról szóló terveknek
  • a múlt héten még egy maradást támogató miniszter, Jo Johnson is távozott, és új népszavazás kiírását követelte amiatt, mert úgy ítélte, a mostani verziónak semmi köze ahhoz, amit korábban Brexitnek hívtak.

Jo Johnson híresebb bátyja, Boris Johnson, a Brexit egyik legnagyobb támogatója a Twitteren értékelte a megállapodást, és nem okozott csalódást.

A volt külügyminiszter arról írt, hogy "gyarmati státuszba" taszítja a megállapodás a briteket – pedig nem erre szavaztak.

Nem túl lelkes Jacob Rees Mogg, a brit parlament tory frakciójának fő Brexit-párti képviselője sem. A politikus a BBC-nek a kormány bukásaként jellemezte az alkut.

A nagy kérdés tehát az, May maga mellé tudja-e állítani kormánya tagjait: a BBC úgy tudja, May külön-külön tárgyal a kabinet tagjaival. A Financial Times azt írja, May megfenyegette euroszkeptikus minisztereit: ha ebben a hónapban nem születik meg a megállapodás, akkor fel kell készülniük a "no-deal" katasztrofális következményeire.

Ehhez képest a friss tervek szerint akár már a héten lezárnák az ír határkérdést – ha ez valóban így történik, nincs akadálya annak, hogy november végén, de legalábbis a december közepi EU-csúcson lezáruljon a kiválás feltételeiről szóló, lassan másfél éve tartó egyeztetés. Az FT úgy tudja, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csak abban az esetben hív össze rendkívüli találkozót a tagországok vezetőinek, ha a brit kormány és az EU tárgyalódelegációja is jóváhagyja a megállapodást, ennek a legvalószínűbb dátuma a lap szerint november 25.

A sietség azért fontos, mert a megállapodást még a brit és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, és a tagországoknak is el kell fogadniuk – és mindezt március 29-ig, hogy a britek szabályozott feltételekkel lépjenek ki az unióból. Ellenkező esetre már vészforgatókönyvek születtek onnan kezdve, hogy a hirtelen vámkötelezettségek miatt hiány lesz élelmiszerekből a szigetországban, odáig, hogy a kontinensen élő brit nyugdíjasok nem kapják meg ellátásukat.

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Máig kellett volna megegyezni a Brexit feltételeiről, ám ez nem történt meg, így egyre inkább valós az a veszély, hogy a britek jövő márciusban megegyezés nélkül lépnek ki az EU-ból. Ez beláthatatlan következményekkel járhat, a kutyák utazásának akadályoztatásától a fizetések csökkenéséig.

A fő probléma ugyanis az, hogy a tárgyalók eleve több mint másfél éves átmeneti időszakot határoztak meg az előzetes megállapodásban, épp amiatt, hogy 2020 végéig rendezni tudják a fennálló kérdéseket (és mellesleg a britek addig fizessék korábban megállapított hozzájárulásukat az EU költségvetésébe).

A tárgyalások finisében felmerült ennek az átmeneti időszaknak a meghosszabbítása is. Erről egyelőre nincs hír, annyit tudni, hogy a most születő dokumentum 600 oldalnál is hosszabb jogi szöveg.

Örülünk, vagy nem?

A piac a bizonytalanságok ellenére jól reagált a megállapodás hírére. A font árfolyama hat hónapos csúcsra került az euróval szemben, leginkább azért, mert a Brexit-népszavazás, vagyis 2016 júniusa óta egy rövid időszak kivételével nem lehetett tudni, mi történik 2019 márciusa után.

Ez a rövid időszak 2017 decemberében volt: akkor írtuk először, hogy megállapodtak a felek a kilépés feltételeiről. Az akkori fő bizonytalanság – az ír–északír határ átjárhatóságának a kérdése – azonban ekkor csak elvi szinten oldódott meg, annyiban, hogy London vállalta az 1998-as nagypénteki békemegállapodás tiszteletben tartását.

Megállapodtak a Brexit feltételeiről

A tárgyalások második szakaszának megkezdését javasolja az EU. Erre szűk ötszáz nap van, ezért két év átmeneti időszak várható a britek EU-ból való kilépése, 2019. március 29-e után. A brit kormányfő azt ígérte: garantálják a szigetországban élő uniós polgárok jogait.

Ekkor több fontos pontban is kiegyeztek, amelyeket – ha most valóban megtalálják a megoldást az ír kérdésre – most már biztosra lehet venni. Ilyen például az, hogy a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok – köztük több százezer magyar – jogai nem csorbulhatnak a kilépés után. Azt, hogy a Brexit után érkezők, mire számíthatnak, már a londoni kormány határozhatja meg – itt egyelőre egy kormánydöntés van, amely alapján a magasabb végzettséget igénylő hiányszakmákban fogadnák szívesebben az európai bevándorlókat.

(Cikkünk az első hír megjelenése után folyamatosan bővült az legfrissebb fejleményekkel.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló