szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok majdnem harmada nem tudna kifizetni egy váratlan kiadást- számolta ki az Eurostat. Ezen még nem is csodálkoznánk, de egy év alatt akkorát zuhant az arány, hogy statisztikusokat kellett megkérdeznünk, mi történhetett.

A magyarok 31,5 százaléka nem tudná kifizetni, ha váratlan kiadásra kényszerülne – közölte az Eurostat. Ez egy kicsivel jobb, mint az EU-átlag, a szlovákoknál és a lengyeleknél épphogy jobban állunk, de a cseh mutatótól elmaradunk.

Csakhogy valami rettenetesen furcsa dolog történt a magyar számokkal. 2016 és 2017 között ugyanis majdnem 20 százalékpontot esett a mi mutatónk: a 2016-os felmérésben még 50,8 százalék volt azoknak a magyaroknak az aránya, akik nem tudtak volna kifizetni egy váratlan kiadást. Más országokban is kevesebb lett a szegény, de még a második legnagyobb csökkenést produkáló Cipruson is csak 6,5 százalékos volt az esés.

Azt pedig sajnos nem részletezte az uniós statisztikai hivatal, hogy vajon mi történhetett. Azt még a legnagyobb jóindulattal is nehéz lenne feltételezni, hogy egyetlen év alatt hirtelen eltűnt majdnem kétmillió szegény, de mi más lehet a magyarázat? A bérek látványosan nőnek az elmúlt években, ez biztosan sokakon segít, de ennyire? Egyre kevesebben dolgoznak feketén, és őket érzékeli a statisztika? Valahogy - ahogy az korábban is megtörtént már a szegénységi mutatókkal - megváltozott a módszertan, másképp számolják ki, mennyire lehet drága egy váratlan kiadás, és mennyi pénzük van az embereknek?

Hogy választ találjunk, az Eurostatnak gyakran adatot szolgáltató KSH-tól kértünk segítséget, amint válasz érkezik tőlük, frissítjük a cikket.

Frissítés: a KSH megadta a választ. Mint írták, valóban volt változás, egész egyszerűen a kérdés lett más. Korábban ugyanis úgy szólt a kérdés: „képes volna-e az önök háztartása egy nagyobb összegű váratlan kiadás fedezésére”. Most viszont az Eurostat azt kérte tőlük, hogy egy konkrét számot, a szegénységi küszöböt írják be a kérdésbe. Így a kérdés már úgy szólt: „képes volna-e az önök háztartása egy 74 ezer forint összegű váratlan kiadás fedezésére”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége