szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még sok részlet nem tisztázott, az eszközkezelőtől visszavásárolandó ingatlanok is megdrágultak az utóbbi években.

Szerdán tárgyalja az országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely szerint a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakásokat az érintettek kedvezményesen vásárolhatják vissza. Az Ingatlan.com elemzésében azt írja, ha a többség élni fog a jogszabály nyújtotta lehetőséggel, akkor több mint 30 ezer lakás válhat újra piacképessé. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlanok összértéke körülbelül 480-720 milliárd forint lehet, de ez nagyban függ a lakások állapotától, pontos elhelyezkedésétől is.

2016-ban a Nemzeti Eszközkezelő által átvett budapesti lakások átlagértéke közel 6 millió forint volt, az átlagos alapterületük 60 négyzetmétert tett ki. Egy-egy Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei lakásnál tavalyelőtt az átlagos bekerülési érték 3,7-4,4 millió forintra rúgott, az átlagos alapterület mindhárom esetben 90 négyzetméter körül volt. Az Ingatlan.com adatai szerint most novemberben viszont egy 60 négyzetméteres átlagos fővárosi lakás átlagára a kínálati piacon már több mint 36 millió forintot tett ki, a Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei 90 négyzetméteres lakásokat pedig 18-29 millióért átlagban.

“A mai kínálati árak a bekerülési költség többszörösére rúgnak. Az viszont még kérdés, hogy pontosan milyen áron és részletes feltételekkel kerülhetnek vissza az érintettekhez az ingatlanok” – mondta Balogh László. A javaslat szerint elvileg az azonnali visszavásárlás mellett lehetőségük lesz arra is az érintetteknek, hogy részletfizetéssel vegyék meg az adott lakást, az állam ebben az esetben az eddig kifizetett bérleti díjat is beszámítaná, és a vételár megállapítása során az állam kamatot nem számítana fel.

5 vagy 10 millió forintot kamat- és költségmentes részletfizetéssel 10 év alatt törleszteni havonta 42 ezer, illetve 84 ezer forintból lehet, ugyanezt a legkedvezőbb piaci hitelekkel is havonta 50 ezer, illetve 100 ezer forintos törlesztővel lehet csak visszafizetni.

Az ismét tulajdonossá váló adósok viszont nem csupán kamatmentes és a piaci hitelkamatok közötti különbözetet, hanem a következő hónapokban bekövetkező lakásdrágulásból adódó értéknövekedést is megnyerhetik.

A programban az eszközkezelő által november 21-ig átvett lakások tulajdonosai vehetnek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

Karanténba vonult a miskolci férfi-vízilabdacsapat

Karanténba vonult a miskolci férfi-vízilabdacsapat

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól