szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Erre figyelmeztet a South China Morning Post, amikor értékeli Donald Trump és Hszi Csin-ping két és félórás találkozóját Buenos Aires-ben.

Termékeny és jó hangulatú találkozó volt- értékelte azon melegében Donald Trump, aki kijelentette: megtiszteltetés volt a számára, hogy Hszi Csin-ping elnökkel vitathatta meg az USA és Kína bonyolult kapcsolatrendszerét. Egyáltalán miről állapodtak meg?

Tűzszünet 90 napra 

Trump visszatartja magát és nem emeli a büntetővámokat 10-ről 25%-ra, ahogy azt korábban bejelentette. A kínaiak tehát megkönnyebbültek, mert január elsejétől húsbavágó tarifanövekedés lett volna, ami kiszoríthatta volna őket sok nehezen megszerzett piacról az Egyesült Államokban. Megkönnyebbültek az Apple részvényesei és főnökei is, mert elhárult a veszély a Kínában gyártott iPhone-ok és iPadek feje felől. Trump ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai kedvenc játékszereit sem kíméli, ha Kína nem enged a nagy vitában és nem csökkenti lényegesen az USA kereskedelmi deficitjét.

Kína azonnal növeli felvásárlásait az amerikai farmereknél

Az Egyesült Államok farmerei ugyancsak megorroltak Donald Trumpra, mert legjobb vevőjüket elijesztette. Peking ravasz kereskedelmi diplomáciával gyorsan átterelte a mezőgazdasági vásárlásait az Egyesült Államokból Latin-Amerikába. Ennek több előnye is volt: egyrészt olcsóbban kapott gabonát vagy szóját, másrészt pedig Argentína például nála rendelt atomerőművet és nem az amerikaiaktól. Most Hszi Csin-ping elnök megígért, azonnal változtatnak és visszatérnek az amerikai farmerek jól ismert termékeihez. Nem rohad meg az exportra szánt gabona a raktárakban, az USA-ban. További nagyszabású vásárlásokra tettek ígéretet például az energiaszektorban, ahol Trumpnak komoly szponzorai vannak. Emiatt Irán és Oroszország járhat pórul, mert Kína a világ legnagyobb energia importőre: ha az USA ott előrelép, akkor ők háttérbe szorulhatnak. Ugyanettől tartanak Európában is.

Az USA és Kína Európa kárára állapodhat meg

Ezt jelezte előre Cecilia Malström asszony a Politico című brüsszeli portálon. Az EU kereskedelmi biztosának jóslata bejött, bár a részletek még nem ismeretesek. A Reuters szerint a kínaiak elsősorban a mezőgazdaságban és az energiaszektorban vásárolnak majd sok amerikai árut, hogy egy kicsit összébb záruljon az olló az export és az import között. Hol van itt a látványos eredmény? Trumpnak mindig kell valami, amivel kiállhat a tv-kamerák elé. A kínaiak meg is találták.

Betiltják a fentanil exportját az USA-ba

Ez a kábítószer állítólag egész lepusztult városrészeket elárasztott az Egyesült Államokban. Kínából importálták. méghozzá félig-meddig legálisan. Most Hszi Csin-ping elnök lesújtott, vállalta az egész fentanil export teljes leállítását az Egyesült Államokba. Így aztán jó hangulatban ért véget a két és félórás, nagyon várt amerikai-kínai csúcs Buenos Airesben.

Újabb csúcstalálkozók várhatóak 

Ezt Vang Ji államtanácsos, Kína első számú diplomatája közölte az újságírókkal Buenos Airesben. Míg Larry Kudlow, Trump elnök gazdasági tanácsadója elhajtotta az újságírókat mondván, megy a kormánygép, addig Vang Ji, aki korábban washingtoni nagykövet is volt, sajtóértekezletet tartott. Nem szolgált szenzációkkal, de minden újságíró úgy érezhette, kapott valamilyen morzsákat a csúcstalálkozóról.

Kiderült, hogy Hszi Csin-ping elnök az együttműködésre és a közös érdekekre helyezte a hangsúlyt és Trump nem mondott ellent. Persze ez csak színjáték: a valós tárgyalásokat Liu Ho miniszterelnök-helyettes folytatja Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel. Liu Ho miniszterelnök-helyettes a Harvard egyetemen végzett, ezért remekül ismeri az amerikai gondolkodást. A másik oldalnak halvány fogalma sincs a kínaiak gondolkodásmódjáról, és ez nagy előny a tárgyalásokon, amelyek most tűzszünethez vezettek Buenos Airesben. 90 napig szünetel a tarifaháború az USA és Kína között. A kínaiak elérték azt, amit akartak. Cserébe Trump ígéreteket kapott, amelyekből senki sem tudja, hogy mennyi valósul meg, azt meg végképp nem, hogy mikor. (via South China Morning Post)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lengyel Miklós Gazdaság

Kínai fricska Trumpnak, pont ott, pont most

Kínaiak építik meg Argentína új atomerőművét – értesült a Reuters hírügynökség. Ez kettős üzenet Trumpnak, akivel Hszi Csin-ping elnök Buenos Airesben találkozik a G20-csúcs kapcsán.

Tovább támad a koronavírus: Koreában durvul a helyzet, Iránban már fiatal áldozatok is vannak - percről percre

Tovább támad a koronavírus: Koreában durvul a helyzet, Iránban már fiatal áldozatok is vannak - percről percre

Több jogot biztosít az új EU-s jogszabály az online kereskedőknek

Több jogot biztosít az új EU-s jogszabály az online kereskedőknek

Megdöbbentő grafikon mutatja a „soha nem látott pedagógus-bérnövekedést”

Megdöbbentő grafikon mutatja a „soha nem látott pedagógus-bérnövekedést”