szerző:
hvg.hu/MTI

Szűk egy héttel a Brexit-megállapodásról szóló alsóházi szavazás előtt még mindig ott tartunk, nincs jó megoldás.

Örökre az EU vámuniójában ragadhat az Egyesült Királyság, ha nem sikerül megoldani az ír-északír határ átjárhatóságának a problémáját, a brit kormány ugyanis egyoldalúan nem léphet ki belőle – derül ki abból a jogi útmutatóból, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra. A dokumentum titkosságát egy keddi parlamenti szavazást követően kellett feloldania a londoni kormánynak. A voksolás a brit parlamenti demokrácia története során először azt állapította meg, hogy a kormány megsértette a parlamentet azzal, hogy nem hozta nyilvánosságra az igazságügyminiszteri posztot betöltő jogi főtanácsnok, Geoffrey Cox hatoldalas véleményét a Brexitről szóló, november végén aláírt megállapodással kapcsolatban.

A levélben többek között ez áll:

  • A védőzáradék hatálybalépése esetén Észak-Írország az EU vámuniójának, a termékkereskedelem esetében pedig a belső piacnak a része marad szemben az Egyesült Királyság többi részével.
  • A belső piaci tagságból eredően az Európai Bíróság és az Európai Bizottság továbbra is felügyeli az országrészt, ez azonban nem igaz az ország többi részére.
  • Ezért az ír sziget és az Egyesült Királyság többi része között az árukereskedelemben vámnyilatkozattal lehet csak kereskedni, és „harmadik országnak” számít majd Észak-Írországhoz képest.
  • A kormány és az EU álláspontja szerint ez csak egy végső, ideiglenes tartalékmegoldás, amelyet egyik fél sem akar életbe léptetni, mivel a fő cél a kétoldalú kereskedelmi megállapodás elérése.

A brit alsóház jövő kedden szavaz a Brexit-megállapodásról, és egyelőre biztosra lehet venni, hogy Theresa May kisebbségi kormánya nem kapja meg a szükséges többséget. Ellenzi azt a konzervatív kormánypárt Brexit-párti szárnya, és az észak-ír DUP is jelezte már, hogy el fogja utasítani azt. May a hetek óta tartó vitában rendre arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az esetben rendezetlen lehet a jövő márciusi kilépés, hiszen újabb megállapodást már nem lehet letárgyalni az EU-val.

Arról, hogy ebben az esetben mi történik, utoljára Mark Carney, a brit jegybank elnöke beszélt a parlament előtt. A szakember szerint kikötői felfordulás várható a kereskedelemben, és 10 százalékos azonnali áremelkedés. A többi következményről korábban a kormány is hosszan tájékoztatta a briteket – részben azért, hogy felkészítse őket arra, ennél a lehetőségnél bármilyen megállapodás csak jobb lehet.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter szerdai alsóházi meghallgatásán a megállapodás elleni lázongást úgy értékelte, hogy a londoni alsóházban többségben vannak azok a képviselők, akik Nagy-Britannia bennmaradását szeretnék az Európai Unióban, és ezért megvan a kockázata, hogy a parlament "megpróbálhatja ellopni a Brexitet az emberektől".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája