szerző:
hvg.hu

Idén egy angol borászat sparkling wine-ja, vagyis habzóbora nyerte a fődíjat az International Wine Challenge versenyen a gyöngyöző italok kategóriájában.

A dél-angliai Nyietimber szőlészetben harminc éve ültették el az első tőkéket, ott készült az a sparkling wine, amely kenterbe verte a legendás francia Champagne-t. 

Egy angol természettudós szerint jelenleg Dél-Angliában ugyanolyan a klíma, mint amilyen száz éve volt a francia pezsgő őshazájában, Champagne régióban. A brit meteorológiai intézet előrejelzései szerint a felmelegedés erősödni fog és egyre kevesebb lesz a csapadék a korábban a ködről és az esőről híres Angliában.

Az egyik vezető francia pezsgőgyártó cég, a Vranken- Pommery már régóta felfedezte ezt a változást és folyamatosan vásárol fel szőlőtermelésre alkalmas földeket Angliában. Nemrég egy másik francia pezsgőóriás, a Taittinger (képünkön) is megjelent és egyre nagyobb területeket vásárol fel Dél-Angliában, ahol a felmelegedés hatásai a leginkább érződnek. Egy hosszú távú tudományos elemzés szerint a következő évtizedekben 35 ezer hektárnyi terület válik alkalmassá szőlő- és bor termelésére a folyamatos felmelegedés miatt. És nemcsak angol, hanem például walesi területekről is szó van.

Persze pillanatnyilag az angol habzóborok csak afféle hazai különlegességet jelentenek a brit piacon, ahol a viszonylag jól kereső vásárlók körében még mindig a francia Champagne viszi a prímet, a kevésbé tehetősek pedig az olcsóbb, de minőségében alig gyengébb olasz, spanyol és ausztráliai habzóborokat vásárolják.

 De az angol borászok bíznak a jövőben, már ami klímaváltozást illeti. A Brexittől viszont félnek, mert a brit szőlészetek jelenleg olcsó, Kelet-Európából érkező idénymunkásokat alkalmaznak az őszi csúcs szezon alatt. Ha viszont Nagy-Britannia kilép az Unióból, ráadásul kaotikus körülmények között, elveszti a szezonális munkát brit viszonylatban, fillérekért végző kelet-európai munkaerőt. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt