szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén egy angol borászat sparkling wine-ja, vagyis habzóbora nyerte a fődíjat az International Wine Challenge versenyen a gyöngyöző italok kategóriájában.

A dél-angliai Nyietimber szőlészetben harminc éve ültették el az első tőkéket, ott készült az a sparkling wine, amely kenterbe verte a legendás francia Champagne-t. 

Egy angol természettudós szerint jelenleg Dél-Angliában ugyanolyan a klíma, mint amilyen száz éve volt a francia pezsgő őshazájában, Champagne régióban. A brit meteorológiai intézet előrejelzései szerint a felmelegedés erősödni fog és egyre kevesebb lesz a csapadék a korábban a ködről és az esőről híres Angliában.

Az egyik vezető francia pezsgőgyártó cég, a Vranken- Pommery már régóta felfedezte ezt a változást és folyamatosan vásárol fel szőlőtermelésre alkalmas földeket Angliában. Nemrég egy másik francia pezsgőóriás, a Taittinger (képünkön) is megjelent és egyre nagyobb területeket vásárol fel Dél-Angliában, ahol a felmelegedés hatásai a leginkább érződnek. Egy hosszú távú tudományos elemzés szerint a következő évtizedekben 35 ezer hektárnyi terület válik alkalmassá szőlő- és bor termelésére a folyamatos felmelegedés miatt. És nemcsak angol, hanem például walesi területekről is szó van.

Persze pillanatnyilag az angol habzóborok csak afféle hazai különlegességet jelentenek a brit piacon, ahol a viszonylag jól kereső vásárlók körében még mindig a francia Champagne viszi a prímet, a kevésbé tehetősek pedig az olcsóbb, de minőségében alig gyengébb olasz, spanyol és ausztráliai habzóborokat vásárolják.

 De az angol borászok bíznak a jövőben, már ami klímaváltozást illeti. A Brexittől viszont félnek, mert a brit szőlészetek jelenleg olcsó, Kelet-Európából érkező idénymunkásokat alkalmaznak az őszi csúcs szezon alatt. Ha viszont Nagy-Britannia kilép az Unióból, ráadásul kaotikus körülmények között, elveszti a szezonális munkát brit viszonylatban, fillérekért végző kelet-európai munkaerőt. (via AFP)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!