szerző:
Lengyel Miklós

Jól sikerült a több mint egymillió migráns integrálása a német gazdaságba, engem is meglepett, hogy milyen gyorsan ment- nyilatkozta a BDA, a vállalkozók szövetségének vezetője az Augsburger Allgemeine című helyi újságnak. A migránsok, a migráció azonban így is megosztja a német társadalmat.

Ingo Kramer elmondta, hogy az integráció jól sikerült és újabb migránsokat várnak - elsősorban a kis és közepes vállalkozók, ahol a legnagyobb a létszámhiány. Különösen nagy a hiány a szociális gondozók között. A gyorsan öregedő lakosság egyre több szociális gondozót igényel.

Egyes cégek 5000 eurót fizetnek a fejvadásznak


Ennyire fontos ma egy szociális gondozónő, akiből óriási a hiány német földön. Nem gond a nyelvtudás? Hiszen különösen ezen a területen nagyon fontos, hogy németül jól tudjanak a munkavállalók. Egy év alatt a migránsok többsége jól megtanul németül. Ezt állítja Ingo Kramer. A vállalkozók szövetségének elnöke szerint így értek el remek eredményeket a migránsok integrálásában. A több mint egymillió migráns közül, akik 2015 után Németországba érkeztek, már több mint 400 ezren vesznek részt szakképzettséget nyújtó tanfolyamon vagy már dolgoznak is.

Természetesen azért sok bevándorlónak gondot okoz a beilleszkedés: 177 ezren vannak munka nélkül a migránsok közül. Ez a német Munkaügyi Hivatal statisztikája, amely azt nem mutatja meg, kinek miért nincs munkája. Számtalan ok lehet ugyanis erre. A jogvédő szervezetek gyakran felhívják arra a figyelmet, hogy különösen a kisebb városokban olykor nem szívesen vesznek fel migráns munkavállalót. Néha maguk a migránsok nem vállalnak munkát, mert saját hazájukban esetleg értelmiségiek voltak és Németországban csak fizikai munkát kínálnak számukra.

Még több migráns kellene!

Ezt sürgeti a vállalkozók szövetségének  vezetője, aki az Augsburger Allgemeine című lapban kifejti, hogy Németország munkaerő-problémáit nélkülük nehéz lenne megoldani. Míg tehát a gazdaságban nagy a fogadókészség, addig a társadalom igen megosztott ebben az ügyben. Igencsak megerősödött az Alternative für Deutschland párt, mely ma a fő ellenzéki erő a Reichstagban. Az élen járnak a migránsok elleni hangulatkeltésben, melyet az iszlamista merényletek is fokoznak Németországban. A strasbourgi merénylőt például a német rendőrség is aktívan kereste, de végül francia kommandósok végeztek vele Strasbourg elővárosában Neudorfban.

Új bevándorlási törvény 

A gazdasági vezetők sürgetésére jelentősen csökkentik az akadályokat a szakképzett bevándorlók előtt. Az Európai Unión kívüli munkavállalóknak eddig bizonyítaniuk kellett, hogy nincsen az állásra megfelelő uniós jelölt, de erre a jövőben nem lesz szükség. Németországban a munkanélküliség a mélyponton, ezért a munkavállalóknak sem kell attól tartaniuk, hogy a migránsok vagy más külföldiek az ő munkájukat veszik el. Ráadásul többnyire olyan munkaköröket töltenek be a migránsok, melyeket maguk a németek nemigen vállalnak. Különösen a szociális szférában van akut hiány, mely még fokozódhat is- hangsúlyozta Ingo Kramer, a BDA elnöke, aki az Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozott egy olyan helyzetben, amikor a német közvélemény ugyancsak megosztott abban a kérdésben: kellenek-e migránsok Németországban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?