szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külföldre költözésen gondolkodó magyarok 29 százaléka úgy gondolja: ő ide sosem tér vissza.

Durván félmillió személyt érintő emigrációs potenciállal kell kalkulálni Magyarországon – derül ki a legutóbbi (2016. októberi) kis népszámlálás most nyilvánosságra hozott adataiból. Az aktív korú (16–64 év közötti) népesség tagjai közül minden 12. személy (8,4 százalék) tervei között szerepelt, hogy rövidebb-hosszabb időre – akár véglegesen is – elmegy a szülőföldről. A külföldre költözés lehetőségét mérlegelők egyik fele voltaképpen csak játszadozott még a távozás gondolatával, amikor a KSH emberei megkeresték, 14 százalékuk viszont már végleg eldöntötte, hogy legalább egy időre veszi a kalapját. Az érintettek fennmaradó bő harmada ugyancsak távozni készült, ám még nem körvonalazódott pontosan, hogy mikor és hova. A kivándorlásról gondolkodó 542 ezres népesség többsége – 71 százalék – nem kívánt örökre hátat fordítani Magyarországnak, közel a fele legfeljebb ötévi távolléttel kalkulált. A további 29 százalék viszont késznek mutatkozott arra, hogy „örökre” elhagyja származási országát. A külföldre távozással kapcsolatos elhatározását már befejezett ténynek tekintők esetében a véglegesen emigrálni szándékozók aránya pedig elérte a 41 százalékot.

©

Arról, hogy a tavalyelőtt őszi migrációs tervek végül is milyen arányban váltak valóra, egyelőre keveset tudni. Az viszont biztos, hogy a fogadó országok tükörstatisztikái alapján az EU-ban és néhány további európai államban (például Norvégia, Svájc, Izland) élő magyar állampolgárok számát 424 ezerre tették tavaly a brüsszeli statisztikusok. Ezzel párhuzamosan az ENSZ 2017-es demográfiai jelentése 637 ezer főre becsülte a világ különböző pontjain élő, Magyarországon születettek összlétszámát, ám ebbe például az 56-osok is beleértendők.

A külföldre 1990 után kitelepült aktív korú magyarok között relatíve a legnagyobb számban a dél-dunántúliak képviseltetik magukat: Baranya, Tolna és Somogy megyéből a népesség 4,5–5,1 százaléka tartózkodik (pontosabban: tartózkodott 2016 őszén) „külhonban” a KSH adatai szerint. A közhiedelemmel ellentétben a fővárosból és Pest megyéből kevesebben (3,6–4 százalék) fogtak vándorbotot, az észak-alföldi megyékben pedig a hasonló mutató 3,2–3,6 százalék között mozgott. A magyar kivándorlók legfontosabb célországai továbbra is Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria, a külföldön tartózkodók 71 százaléka e három állam egyikében él. További 22 százalékuk az EU más államaiban, továbbá Svájcban és Norvégiában, szűk 4 százalékuk pedig az Egyesült Államokban próbál éppen szerencsét.

©

A kis népszámlálás során befutott adatok arról is árulkodnak (ezek az érintett háztartások itthon maradt tagjainak megkérdezésén alapulnak), hogy az Egyesült Királyság főként az érettségizetteket és a diplomásokat, s a hosszabb időn át külföldön maradni szándékozó fiatalokat vonzza, Németországot viszont jellemzően a 40–64 év közötti alapfokú vagy szakmunkás végzettségű férfiak választják, ők azonban többnyire csak egy-két évi kint tartózkodással számolnak. Ami az elvállalt munkát illeti, a német nyelvterületen elhelyezkedőknek több mint a fele fizikai munkát végez, az Egyesült Királyságban csak 37 százalék ez az arány. A szigetországban és Ausztriában viszont meglehetősen magas (30, illetve 31 százalék) a kereskedelmi és a szolgáltató szektorban elhelyezkedők aránya. A mikrocenzus adataiból kitűnik, hogy a kitelepülők sokszor „valamit valamiért” alapon dolgoznak: a hazainál magasabb bérért az eredeti szakmájuktól eltérő munkakört is elvállalnak, az esetek harmadában pedig a képzettségüknél alacsonyabb szintű „gályázásra” is rákényszerülnek.

©

A külföldön szerencsét próbálók több százezres táborához képest a visszavándorlók száma egy nagyságrenddel kisebb a KSH szerint. 2010 és 2016 között (a hazai egészségügyi rendszer jelzése alapján) 60 ezer olyan magyar állampolgár tért haza, aki azt megelőzően legalább egy esztendőn keresztül külföldön dolgozott, tanult. A visszavándorlás leggyakoribb motivációja valamilyen családi ok, az érintettek több mint egyharmada e kategóriába tartozott. Relatíve sokan (16-17 ezren) jöttek haza azért is, mert a kitűzött céljaikat (például pénzgyűjtés, nyelvtanulás) időközben sikerült elérniük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Új díjcsomagok vannak a Telenornál