szerző:
MTI/hvg.hu

Szeptember óta történt néhány dolog, ezt tárgyalná meg a testület.

Újabb Magyarországot érintő vitát tartanak az Európai Parlamentben – döntött a testület házbizottságaként működő Elnökök Konferenciája. A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte decemberben a legfrissebb magyarországi fejleményekre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására és a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel. A vitára január 30-án vagy 31-én fog sor kerülni.

Magyarországgal kapcsolatban utoljára szeptemberben vitázott az EP, akkor a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó, Judith Sargentini által összeállított jelentésről szavazott a testület. A voksolást megelőző vitán Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette a véleményét. A mostani ülést szintén a holland zöldpárti politikus kezdeményezte, aki időközben a jelentés nyomán elindított, hetes cikkely szerinti eljárás folytatásában is részt vett az EU vezető testületeiben.

Sargentini szerint a napirendre vételre azért volt szükség, mert a "helyzet napról napra romlik Magyarországon". A demokrácia haldoklik Magyarországon, mindent meg kell tennünk azért, hogy segítsünk életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben" – írta a politikus.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy részt vesz-e a vitán, annyit mondott: ha Szájer József, a képviselőcsoport vezetője úgy ítéli, hogy szükséges a jelenléte a vitán, akkor menni fog.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene