szerző:
hvg.hu

Az új adó bevezetését jövőre tervezik, és 200 millió eurós éves bevételre számítanak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön a kormány ülésének kezdetén jelentette be, hogy az osztrák kormány azt tervezi: 3 százalékos adót vet ki a nemzetközi internetes nagyvállalatok reklámeladásokból származó bevételeire.

A 3 százalékos digitális adót a globálisan és évente legalább 750 millió eurós, Ausztriában pedig legalább 10 millió eurós forgalmat bonyolító konszernekre vetnék ki – írta a Világgazdaság az APA osztrák hírügynökség kormányközeli forrásai alapján. A hírügynökség úgy értesült, 2020-tól vezetnék be az új adófajtát, és évi 200 millió euró bevételre számítanak belőle.

Hartwig Löger pénzügyminiszter elmondta, osztrák cég nem kerül be ebbe a körbe, példaként az Amazont és a Facebookot említette meg az új adó lehetséges alanyaként.

Az osztrák kormány a döntéssel az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának márciusi üléséig vár ki; ha azon nem születik megállapodás az információtechnológiai nagyvállalatok európai szintű megadóztatásáról, Ausztria önállóan fog lépni, és nemzeti hatáskörben vezeti be az új digitális adót.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly márciusban mutatta  az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására voonatkozó javaslatait, mely szerint a cégeknek azon bevételeik után kellene adózniuk, amelyek online hirdetőfelületek vagy a felhasználók által nyújtott adatok értékesítéséből, illetve digitális közvetítő tevékenységekből származnak. 3 százalékos adó esetén évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban.

A tervezet támogatói szerint a digitális nagyvállalatok hatalmas nyereséget termelnek az EU-ban, mégis jóval kevesebb adót fizetnek a hagyományos cégeknél.Ez a szabályozás ideiglenes jellegű lenne, ugyanis átfogó megoldást keresnek arra, hogy a digitális cégek ott adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik, ne csak ott, ahol a központjuk van.

Az EU országai között azonban nincs egyetértés a javaslat kapcsán, pedig egyhangú döntésre és az Európai Parlament jóváhagyására is szükség van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója