szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fejlődjenek az elhanyagolt, volt ipari területek, ne a zöldfelület csökkenjen. Az Építészfórumban Bardóczi Sándor hosszú cikkben írta le gondolatait a főváros fejlesztéséről, ezeket összegeztük.

Közelednek az önkormányzati választások, és az Építészfórum megkezdett egy cikksorozatot, amelyben szakértők beszélnek arról, milyen Budapestet képzelnének el, milyen fejlesztői, városvezetési hozzáállást tartanának jónak. Az én Budapesten című sorozat tagjaként Bardóczi Sándor kertépítész hosszú cikket írt, a legfontosabb tételei a következőek:

-Nem az agglomerációt kell továbbterjeszteni, hanem a rozsdaövezeteket kell felszámolni, reorganizálni.

-Meg kellene adóztatni a zöldmezős beruházásokat, hogy ne csökkenjen a zöldfelület. "A befolyt fejlesztési adót pedig célzottan barnamezős rehabilitációra, szociális lakásépítésre és városrehabilitációra" kellene költeni.

-"Az én Budapestem nem kevés látványos nagyprojektben gondolkodik, hanem a szomszédságokban, kisebb területegységekben felmerült, alulról jövő, a valós igényekkel alátámasztható apró ötletek megvalósításán."

-A nagyberuházásokat nyílt tervpályázaton kellene előkészíteni, közvéleménykutatásokkal alátámasztani. "Az én Budapestemen a döntéshozó kommunikál a választópolgárral, korrigálni tudja a prekoncepcióit, el tudja ereszteni a tévcselekedeteit."

-"Az én Budapestem elsősorban élhető szeretne lenni és csak másodsorban világváros."

-Csak beteg fát lehet kivágni. "Az én Budapestemnek ugyanis (újra!) van zöldfelületi fejlesztési ügyekben kompetens főkertésze, van víziója a zöldfelületi fejlesztésekről."

-Az egykori gyár- és raktárnegyedek helyén új városközpontokat kéne kialakítani, amelyek tehermentesítenék a belvárost. "Az én Budapestemen az államapparátus és a közigazgatás háttérintézményei nem a belvárosban vagy a várnegyedben szaporodnak, hanem ezekben az új központokban, decentralizált módon."

-Több tömegsport-, kevesebb versenysporthelyszín kellene.

-Az a jó ingatlanberuházás, ami közédeket is szolgál: parkot, játszóteret is fejleszt, óvodát, bölcsődét, önkormányzati bérlakást is fejleszt. "Az én Budapestem nem azzal akar kitűnni, hogy magasabbat épít, mint ami eddig volt, hanem azzal, ha hasznosabbat."

-"Az én Budapestemen a nemzetközi celebek közül Jahn Gehl, Enrique Penalosa, Janette Sadik-Khan, Hans Monderman, William H. Whyte, Oscar Newman, Elisabeth Barlow Rogers és Frank Lloyd Wright a menő arcok, nem Haussmann báró, nem Le Corbusier, nem Philip Johnson, nem Fred Trump és még csak nem is Niccoló Machiavelli."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató