szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány területen mérsékelt előrelépést lát az Európai Bizottság, de a legtöbb területen minimális az előrelépés, vagy egyáltalán nincs – olvasható az Európai Bizottság ma kiadott országjelentésében.

Közzétette az Európai Bizottság a friss országjelentéseit. A testület szerint további lépésekre volna szükség, hogy javuljon a magyar gazdaság versenyképessége. Már csak azért is, mert az eddigi javaslatokat csak egy-két témában fogadták meg a magyar döntéshozók, a legtöbb ügyben nincs előrelépés. Ez így maradhat most is, mivel nem tudják szankcionálni a kormányt.

A jelentés legfőbb megállapításai a következők:

- Mivel már gyakorlatilag nem növelhető tovább a foglalkoztatottság, a gazdasági növekedést nem pörgetheti tovább a többletmunkaerő bevonása. Ahhoz, hogy maradjon a gyors növekedés, a termelékenységet kellene növelni, de valószínűbb így is, hogy a gazdaságunk növekedési üteme 2,5 százalék körülire lassulhat.

- Egészségügyre és kutatás-fejlesztésre a többi visegrádi államhoz képest is keveset költenek Magyarországon, ezen változtatni kell.

- A szolgáltatószektorban a magyar termelékenység sokkal rosszabb, mint a többi visegrádi országé.

- A kormány döntéseinek átláthatósága és elszámoltathatósága egy 2006-2007-es stagnálást leszámítva azóta romlik, hogy beléptünk az EU-ba, 2013 óta pedig látványosan zuhan.

- Ami a közbeszerzéseket illeti: a meghívásos pályázatok aránya végre lecsökkent 5 százalékra, ami már-már megfelelő arányt jelent. Azoknak a közbeszerzéseknek az aránya viszont, amelyekben egyetlen induló van, 2018-ban volt a legmagasabb, közel 40 százalékos, miközben a 20 százalék fölötti mutató már súlyos korrupciós kockázatot jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!